Twee dagen na de ISU World Cup-finale in Heerenveen konden de deelnemers aan de eerste Masters' International Thialf Records Races nog steeds op een snelle ijsvloer rekenen. Tijdens deze twee dagen durende wedstrijd werden er heel wat records verbroken.

Maar liefst 27 officiële masters wereldrecords, 224 seasons bests en 102 persoonlijke records werden er tijdens dit internationale masterstoernooi gereden. Hiermee kan Thialf wedijveren met de Olympic Oval in Calgary waar twee weken geleden tijdens de Masters' Sprint Games eveneens 27 officiële masters wereldrecords werden verbroken.

De Thialf Record Races is een nieuw format van de vereniging Masters Circuit Langebaanschaatsen Nederland (MCLN) dat als internationale wedstrijd van de International Masters' Speed Skating Committee (IMSSC) voor de eerste keer werd georganiseerd in Heerenveen. Bij dit tweedaagse toernooi werd er gestreden over alle vierkampen allround en sprint, maar ook over de lange afstanden. Doordat deze wedstrijd op de internationale kalender van de IMSSC is opgenomen, konden er ook wereldrecords bij de masters verbeterd worden.

Naast de vele (wereld-)recordverbeteringen waren de tijden van de 51-jarige Martin Hänggi (foto) uit Zwitserland indrukwekkend. Met een tijd van 6.50,91 op de 5000 meter en 14.04,98 op de tien kilometer reed hij de records in de leeftijdscategorie M50 van respectievelijk de Amerikaan Theron Sands en de Nederlander Arjan Bakker uit de boeken. Eveneens indrukwekkend was de 10.000 meter van Eva Riemersma-van Rheenen (L35). Met haar tijd van 16.37,05 is zij dit seizoen wereldwijd de snelste vrouw. Riemersma verbeterde eveneens het record op 5000 meter.

Ook Kees Verdouw (M75), die vier wereldrecords verbeterde waarvan de meeste op naam stonden van de Noor Arne Kjell Foldvik, imponeerde. Foldvik, inmiddels 85 jaar, zorgde er op zijn beurt voor dat de vijf en tien kilometer en het puntenrecord van de grote meerkamp op zijn naam werden gesteld. Alle andere wereldrecords in zijn leeftijdscategorie M85 had hij eerder dit seizoen al op zijn naam weten te brengen.

Bekijk hieronder het overzicht van de records.