De KPN NK's Marathon en 100 meter, die op 1 juni gepland stonden in het Zuid-Hollandse Naalwijk, gaan niet door. De organisatie heeft dit in overleg met de KNSB besloten. De coronacrisis heeft zo'n impact op de economie en het dagelijks leven in het Westland, dat het organiseren van een sportevenement voorlopig niet van de grond komt.

De organiserende verenigingen HVHW en IJsclub Eendracht hebben dit besluit met pijn in het hart genomen. Voor het eerst sinds 2003 zou het Westland het skeelerpeloton ontvangen voor een NK. De organisatie keek er naar uit en voorbereidingen waren in volle gang, maar de coronacrisis slaat in het Westland hard toe en raakt nu dus ook dit evenement. De verenigingen willen de organisatie van deze NK's in de toekomst, mogelijk al volgend jaar, graag weer oppakken.

De 100 meter zou, na een jaar te zijn geschrapt, terugkeren als onderdeel van een nationaal kampioenschap. Dat is nog steeds de intentie van de KNSB. Waar en wanneer deze NK's nu worden gehouden is nog niet bekend.

Deze week besloot de KNSB al om alle wedstrijden op te schorten tot 1 mei. Op 12 april wordt bekeken wanneer het seizoen wel kan beginnen. "Dan hopen we ook meer duidelijkheid te hebben over de NK's Marathon en 100 meter", zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB. "We gaan hard op zoek naar een alternatieve locatie én datum."

Overigens gaan de voorbereidingen voor de andere NK's Inlineskaten gewoon door. Gisteren werd al bekend dat het WK van komende zomer in Colombia verzet is naar september. Het internationale circuit is vanwege de uitbraak van het coronavirus ook flink vertraagd. In ieder geval de eerste vijf wedstrijden van de Europa Cup zijn al afgelast.