Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2020

Kingma en Velzeboer leiden na openingsdag NK shorttrack junioren

Niels Kingma (foto) en Xandra Velzeboer hebben zich op de openingsdag van het NK shorttrack voor junioren een uitstekende uitgangspositie verworven. De twee wonnen de 1500 meter en staan bovenaan in het klassement met nog twee afstanden en de superfinale te gaan. Titelverdedigster Marijn Wiersma werd zesde.

Foto : Soenar Chamid

De winnaar bij de mannen van vorig jaar, Sven Roes, is er dit jaar niet meer bij. Hij is doorgestroomd naar de senioren, waar hij in januari meteen de Nederlandse titel veroverde. Dat maakt de weg vrij voor nieuwe talenten om de Nederlandse titel te veroveren. Vooraf was Jens van 't Wout bij de mannen misschien wel de topfavoriet voor het goud, maar de rijder van het RTC Noord kwam in de halve finale ten val. Kingma profiteerde en pakte de overwinning op de 1500 meter. Steyn Land en Ingmar van de Griek staan op de plaatsen twee en drie. 

Bij de vrouwen leidt Velzeboer de dans. De wereldkampioene op de 500 meter bij de junioren won de 1500 meter voor Anne Floor Otter en haar jongere zus Michelle. Bij de junioren B gaan Jenning de Boo en Diede van Oorschot aan de leiding, de klassementen bij de junioren C worden geleid door Niels Bergsma en Zoë Deltrap. 

Aflossingen
Op de diverse relays zijn zaterdag al de eerste Nederlands kampioenen gehuldigd. Het was voor de eerste keer dat ook een mixed relay werd gereden. Op die discipline, waar op het NK in clubverband wordt gereden, werd het thuisteam van Trias uit Leeuwarden kampioen. Esmee Roes, Niels Kingma, Femke de Boer en Jens van 't Wout wonnen het goud, voor het team van Shorttrack Brabant en IHCL uit Leiden. 

Ook bij de mannen bleef de Nederlandse titel in eigen huis. Hessel van Berkum, Land, Van 't Wout en Kingma hielden de teams van SVU uit Utrecht en Shorttrack Brabant met succes achter zich. Bij de vrouwen werden Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer, Bibi Arts en Sanne Hofker namens Shorttrack Brabant Nederlands kampioen. Tweede werden de teams van Trias (Esmee Roes, Suze Kingma, Sietske van der Meer, Anna Marit Sybrandi en Femke de Boer) en SVU (Diede van Oorschot, Esther Gijsbers en Janna Bolsius). 

Bekijk hier het programma en de uitslagen.
Bekijk hier de livestream van dag twee. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan