Tickets
Shop
Nieuws 19 mrt 2020

Chinese filmploeg volgt Nederlandse schaatsen: 'Meer geleerd dan we in docu kunnen vertellen'

Een Chinese filmcrew onder leiding van regisseur Nan Wu bewoog zich afgelopen winter (nog voor de coronaperikelen) door schaatsend Nederland. In een 20-delige documentairereeks over wereldwijde wintersporten die hij voor de nationale tv-zender CCTV maakt, komt namelijk ook schaatsen voorbij. "En mijn belangrijkste focus ligt dan natuurlijk in Nederland", luidt het.

"Met deze reeks willen we onderzoeken welke rol wintersporten spelen in diverse landen met verschillende culturen en geografische omstandigheden", vervolgt de succesvolle regisseur uit Beijing. Hij hoopt daarmee net zoveel succes te hebben als zijn laatste pareltje, de documentaire Football Roadmap, waar ruim 42 miljoen mensen naar keken.

"In eerste instantie hopen we het begrip van ons publiek te verbeteren en hun passie voor schaatsen en wintersport te stimuleren", legt Wu uit. "We proberen de wijze waarop schaatsen leeft in Nederland wereldwijd te vertellen. De geschiedenis, de passie van de mensen, de trainingsmethodes: het is eigenlijk een onderzoek naar de dominantie van Nederland, die ook wordt uitgedaagd door schaatsers als Martina Sablikova en opwarming van de aarde."

De tegelbrug

Wu en zijn team werden in Nederland met open armen ontvangen en op sleeptouw genomen door allerlei grote namen en organisaties. Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, nam de filmcrew mee naar Leeuwarden, waar ze schaatstoppers mochten ontmoeten, waaronder 'the legendary Mister Ard Schenk'. "We bezochten daarna het Elfstedenmonument, de tegeltjesbrug en het schaatsmuseum in Hindeloopen waar we een lesje schaatsgeschiedenis kregen, en de originele klapschaatsen zagen", klinkt het enthousiast.

Noord-China
Na een interview met Henk Angenent, die in 1997 de Tocht der tochten op zijn naam schreef, was het tijd voor een kijkje op het bondsbureau van de KNSB in Utrecht. "We hebben de persvoorlichter geïnterviewd bij de kunstijsbaan en mochten daarna de training van de Regionale Talentencentra (RTC) filmen." Ook Ice Amsterdam op het Museumplein en de Jaap Eden IJsbaan werden aangedaan, en een bezoek aan Kleintje Pils mocht niet ontbreken op het lijstje van Wu.

"In Heerenveen filmden we een training van TalentNED en interviewden we onder anderen Ireen Wüst en Esmee Visser." Als klap op de vuurpijl reisde de Chinese filmploeg met Team Ormer ICT af naar de Weissensee, waar ze het grootste schaatsfeest voor Nederlandse (marathon)schaatsers in Oostenrijk bijwoonde. Ook werden de nodige internationale toernooien en buitenlandse toppers bezocht. "We zijn vorige zomer naar Tsjechië geweest om de trainingen van Martina Sablikova te filmen en hebben ook een interview met haar afgenomen."

Filmen in Oostenrijk

Waar het schaatsen in Nederland een grote sport is, is het volgens Wu ook in Noord-China een geliefde winteractiviteit. "Ik kom zelf niet uit het noorden, wat betekent dat ik geen kans heb gekregen om als kind op natuurijs te schaatsen. Maar ik heb in mijn jeugd wel veel gerolschaatst, dat was een soort hype onder de jongeren. Er zijn gelukkig steeds meer kleine kunstijsbanen gebouwd in China en zo krijgen kinderen meer kans om het ijs op te gaan. Zelf schaats ik nu soms op het natuurijs van de meren in Beijing, dat is heel interessant."

Onvergetelijk
"Ons bezoek aan Nederland was een reeks aan onvergetelijke momenten. De muziek van Kleintje Pils, dansende schaatsers, een verjaardagsfeestje op de Jaap Edenbaan, een bijeenkomst van vijfhonderd (oud-)leden van de Elfstedentocht, toen Wüst ons vertelde dat ze begon met schaatsen nadat ze haar vader in 1997 de Elfstedentocht had zien rijden", somt de regisseur op. "We hebben de liefde voor het schaatsen gevoeld en begrijpen totaal waarom jullie op wereldniveau zo sterk zijn."

"Dat begint met geografische en klimaatredenen en gaat verder met pure liefde. Mensen houden van de sport en genieten ervan zelf een schaatser te zijn. Commerciële teams, wetenschappelijke trainingsmethodes en geavanceerde ijsbanen; alles helpt om er een succes van te maken. We hebben meer over het Nederlandse schaatsen geleerd dan we in een documentaire kunnen vertellen."

Naar verwachting wordt de 20-delige reeks volgende winter uitgezonden op CCTV. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan