Live
Shop
Nieuws 06 jun 2020

Staphorster skeeleraars voltooien Inline Challenge van 200 kilometer

Foto : Marthijn Mulder

Als er toch binnenkort geen wedstrijden zijn verzinnen we zelf maar een uitdaging. Dat moeten Kevin van der Horst, Gerwin Smit en de broers Jurrian en Ronald Haasjes uit Staphorst hebben gedacht voordat ze zaterdagochtend om zeven uur begonnen aan hun onderneming van maar liefst 200 kilometer. Zij legden een monsterskeelertocht af in het kader van de 6 Inline Challenge, een initiatief van 24KiKa om te skaten tegen kanker.

De vier ervaren inlineskaters behoren tot de 'barre beukers', een geuzennaam die enkele jaren geleden zijn intrede deed bij de marathonploeg van Smit, Ronald Haasjes en de gebroeders Kay en Rick Schipper. Intussen is het de naam geworden voor de trainingsgroep van de mannen rondom Staphorst, die gezamenlijk heel wat kilometers maken op de fiets en op de skeelers. Balen dus toen ze hoorden dat er deze zomer vooralsnog geen wedstrijden gereden zullen worden. Het was Marthijn Mulder, ook behorend tot de vaste trainingsgroep, die met het idee kwam voor een skeelertocht van tweehonderd kilometer.

Mulder zelf kon uiteindelijk niet mee, omdat hij moest herstellen van een nog langere fietstocht nog geen week daarvoor. De overige vier lieten zich echter niet uit het veld slaan. "Tweehonderd kilometer fietsen is geen uitdaging meer en honderd kilometer skeeleren gaat ons ook gemakkelijk af, maar tweehonderd kilometer skeeleren hadden we allemaal nog nooit gedaan", vertelt Ronald Haasjes als de tocht erop zit en er nog even nagezeten wordt. "Toen kwam de 6 Inline Challenge en konden we daar mooi bij aanhaken. Je hebt natuurlijk de standaardwedstrijden, dan is dit toch een mooie uitdaging."

Klap
Nadat de vier hadden besloten om de uitdaging aangegaan, werd er al snel uitgekeken naar de dag dat het moest gebeuren. Nu de competitie is weggevallen, was het voor de wedstrijdrijders fijn om weer ergens naar uit te kunnen kijken. Dankzij de zorgvuldige planning van Van der Horst stonden de mannen zaterdagochtend vroeg dan ook uitgerust en goed voorbereid aan het vertrek. "Kevins vriendin zorgde voor de verzorging bij het punt van de 85 en 150 kilometer en verder was het gewoon gaan met die banaan", aldus Ronald.

"We wisten dat er veel wind zou staan en we waren vooraf ook best wel bang voor de regen. Het eerste stuk reden we door het bos, dus daar was het nog erg nat. Op twee buitjes na hebben we het droog gehouden. Op het gegeven moment krijg je wel de wind tegen, maar met zijn vieren gaat dat ook wel. Kevin was ook nog eens in een supervorm vandaag, dus die reed vol door op kop. Al met al hebben we een mooi tempo gereden en zaten we er allemaal goed bij."

Alhoewel… Niet alle mannen zaten onderweg even comfortabel. Ronalds broer Jurrian kreeg het na zo'n honderd kilometer toch wel lastig. Ronald: "Hij heeft wel een stuk of vijf keer gezegd dat hij zou stoppen. Na de laatste stop ging hij door als een kat met negen levens. Toen ik hem een stukje opduwde, kreeg ik zelfs nog een klap terug. Dat is pas echte broederliefde", grapt hij. Jurrian vult aan: "Goh, wat heb ik afgezien! Ik heb hem inderdaad een beste klap verkocht, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik ben doorgegaan."

Eindsprint
Met de finish in zicht bleek dat de competitiedrang nog niet helemaal verdwenen was. De tocht mag dan wel geen wedstrijd zijn, de eindstreep was getrokken bij het plaatsnaambordje van Rouveen. Ronald Haasjes en Van der Horst hadden nog wat energie in de tank en zetten de eindsprint in. Uiteindelijk was het Ronald die met een paar centimeter verschil won. "Kevin kwam slecht uit voor de finish, zei hij. Tja, aan dat soort smoesjes heb ik niet zoveel. Deze heb ik toch maar mooi op mijn palmares bijgeschreven."

Dit bericht bekijken op Instagram

Swipe voor de barre eindsprint! ➡️

Een bericht gedeeld door De Barre Beukers (@barre_beukers) op

De grappen en de grollen tussen de mannen onderling verraden het feit dat ze een onvergetelijke dag hebben beleefd. "Dit is echt een dag waarop je herinneringen maakt. Over een paar jaar heb je het hier nog steeds over." Wat Smit betreft is een tocht van zo'n grote afstand voor herhaling vatbaar. "Het is zeker aan te raden. Het zou leuk zijn als er een Elfsteden-skeelertocht gehouden wordt als wedstrijd of toertocht. Dat zou een mooie uitdaging zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan