Tickets
Shop
Nieuws 10 jun 2020

KNSB en Thialf bereiken akkoord over zomerijs

De KNSB en Thialf hebben een akkoord bereikt over het zomerijs. Vanaf 27 juli kunnen de langebaanschaatsers trainen op de 400-meterbaan in Heerenveen. Het ijs blijft liggen tot en met het winterseizoen 2020/2021, dat in Thialf officieel op 14 september begint.

Foto : Remy de Klein

Dit betekent dat de topschaatsers zeven weken gebruik kunnen maken van het zomerijs. De ijsbaan zal voor de topsporters open zijn van maandag tot en met zaterdag. De huurprijs, die de KNSB samen met het CTO/Topsport Noord betaalt, ligt beduidend hoger dan voorgaande jaren.

"Het is duidelijk dat we sporttechnisch en financieel concessies hebben moeten doen", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Maar iedereen weet dat Thialf in zwaar weer verkeert. We hebben onze uiterste best gedaan om te komen tot een situatie waarin onze topsporters zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dit was het maximaal haalbare."

Uiteindelijk hebben de KNSB en Thialf ook nieuwe afspraken gemaakt over het shorttrackijs. De nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter kan vanaf 13 juli weer gebruik maken de 30x60 meter grote ijsbaan op het middenterrein van Thialf.

Turbulente tijd
Met deze afspraken komt in elk geval een eind aan de onzekerheid over het zomerijs. Alle partijen weten nu waar ze aan toe zijn. "Dat betekent dat alle teams hun planning definitief kunnen maken. Nog belangrijker is dat we nu met Thialf en zijn aandeelhouders in gesprek zijn over de naaste toekomst, want we hebben elkaar gewoon hard nodig", aldus De Wit.

Marc Winters, directeur van Thialf: "Wij zouden het liefst de gehele zomer ijs bieden voor de topsport, maar in de huidige turbulente tijd bleek dat voor deze zomer van beide kanten geen haalbare kaart. Wel is het gezamenlijke doel om voor de komende jaren met onze topsportpartners structurele afspraken te maken voor het ijs in de zomermaanden."

De discussie over het (gebrek aan) zomerijs werd eind mei aangewakkerd door onder anderen Sven Kramer. De rijder van Team Jumbo-Visma noemde het 'armoedig' dat zijn ploeg in juli moet uitwijken naar Inzell, omdat men in Nederland niet terecht kan. Het akkoord over het zomerijs in Thialf verandert niets aan die plannen om naar Inzell te gaan. Begin juli wordt daar een trainingskamp belegd, mits de coronamaatregelen in Duitsland het toelaten.

Coach Jac Orie is blij dat de ijsbaan in Heerenveen in ieder geval weer opengaat en de schaatsers na hun trainingskamp gebruik kunnen maken van het zomerijs. "Het is goed om te zien dat er achter de schermen hard aan is gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, waardoor onze sporters zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het nieuwe schaatsseizoen. Ik vertrouw erop dat we er met z'n allen voor gaan zorgen dat het zomerijs er volgend seizoen vanaf half juni ligt."

Noodzakelijke reis
Ook Team Reggeborgh zal over drie weken neerstrijken in de Max Aicher Arena. "We wisten al een tijdje dat er voor eind juli geen zomerijs zou zijn in Heerenveen, dus we zouden sowieso naar Inzell gaan", vertelt teammanager Henk Schra. "Als het ijs er in Nederland wel was geweest, waren we hier gebleven. Dat was beter geweest, maar het is niet anders." Normaal gesproken zou de ploeg al meerdere trainingskampen in het buitenland hebben gehad, maar de uitbraak van het coronavirus zette daar een streep door. "Wat dat betreft was de planning al gewijzigd."

Team easyJet en Team IKO houden vast aan hun planning en blijven in Nederland totdat ze het ijs op kunnen. "Voor ons is dit akkoord goed nieuws, we gaan gewoon gebruik maken van het zomerijs", zegt Jos Vaessen, teammanager van easyJet. "We weten ook nog niet hoe de wedstrijdprogramma's eruit gaan zien. Onze schaatsers zijn natuurlijk alweer in training, maar ze gaan nog niet voluit als je niet precies weet wanneer je moet pieken. Wat later het ijs op maakt niet zoveel uit. Na deze periode gaan ze toch eerst nog op hoogtestage in Livigno."

De schaatsers van Team IKO stonden vorig jaar al de hele zomer uitsluitend op het ijs van Thialf. Bij wijze van 'experiment' vervingen de gebroeders Erwin en Martin ten Hove de gebruikelijke skeelertrainingen voor schaatstrainingen. "Dat is goed bevallen, onze schaatsers waren aan het eind van het seizoen nog fris en gretig. In het laatste deel heeft het team de beste races gereden", aldus Martin ten Hove. "Maar het is wel onvergelijkbaar met dit jaar, want vorig seizoen stonden we al in juni op het ijs. Dit zijn nieuwe omstandigheden dus ook een nieuw plan."

Een trainingskamp in Inzell ziet Ten Hove niet als noodzakelijke reis. "Het reisadvies is nog altijd oranje, en wij vinden dit niet zó noodzakelijk dat we daarvoor met z'n allen door Europa moeten rijden. Als Nederlands team sta je ook niet vooraan de rij voor de ijsbaan in Inzell. We hadden ook liever eerder zomerijs in Nederland gehad, maar ik ben blij dat het nu toch gelukt is."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan