Tickets
Shop
Nieuws 08 jun 2020

Een zomer zonder ijs in Nederland? Dat is al even geleden

In felle bewoordingen uitte Sven Kramer vorige week zijn ongenoegen over het gebrek aan zomerijs in Nederland. "Ik vind het armoedig dat we in juli naar Inzell moeten en niet in eigen land terecht kunnen", sprak hij. De 34-jarige Fries vreest dat de Nederlandse schaatsprestaties zullen afnemen als faciliteiten als het zomerijs wegvallen. We zijn inmiddels jarenlang gewend aan schaatsen in de zomer. Hoe heeft zich dat ontwikkeld? Een historisch overzicht.

Foto : Sander Chamid

Om toch al in een vroeg stadium van het seizoen op het ijs te kunnen staan, verkast Kramers ploeg Jumbo-Visma vermoedelijk begin juli naar Inzell. In het Zuid-Duitse schaatsdorp hebben ze dan al wel een ijspiste liggen, terwijl dat hier nog niet het geval is. Van de Nederlandse ijsbanen hopen enkele in juli de deuren te kunnen openen voor kunstrijden en shorttrack. Voor 's lands beste langebaanschaatsers is vooral belangrijk wanneer Thialf zijn 400-meterbaan weer klaar heeft voor gebruik. Maar dat is nog niet duidelijk. Achter de schermen vindt wel intensief overleg plaats tussen het ijsstadion en de KNSB. 

Het fenomeen zomerijs kent zijn oorsprong in de Sovjet-Unie, waar in het late voorjaar regelmatig recordtijden gereden werden op Medeo (Alma-Ata) en ook in Sint-Petersburg al eens een wedstrijd werd georganiseerd. Enkele jaren later konden de Oost-Duitse schaatssters zich op Berlijns zomerijs optimaal voorbereiden op de Olympische Spelen in Canada. Na de Winterspelen in Calgary (1988) introduceerde men ook daar het zomerijs. In de zomer van 1997 reed een jonge Erben Wennemars daar zelfs als eerste schaatser ter wereld een tijd onder de 1.50 op de 1500 meter. Overigens werd die tijd niet als officieel wereldrecord geregistreerd, de wedstrijd was namelijk niet aangemeld bij de ISU. 

Primeur voor Dronten
De jaren daarna werd op steeds meer Europese ijsbanen in de zomer ijs gemaakt. Het Vikingschip in Hamar was er vroeg bij en na de overkapping van de banen in Erfurt en Inzell nam de Duitse bond het initiatief om ervoor te zorgen dat ook in Duitsland elk jaar zomerijs ligt. Afgelopen jaar kreeg Berlijn de beurt, maar de baan kampte met technische problemen en kon de belofte voor zomerijs niet waarmaken. Mede daarom ging Thialf in de zomer van 2019 langer open dan normaal. 

Suzanne Schulting tijdens de mass start-wedstrijd op het zomerijs van 2019 | Foto : Hidde Muije

Nederland kent sinds 1999 zomerijs. Het was de ijsbaan in Dronten die het experiment aandurfde om ook in de zomer ijs te maken. Een jaar later legde men ook in Thialf een ijsvloer neer in het kader van Simmer 2000, een reünie-evenement voor geëmigreerde Friezen. Destijds zei directeur Marijke Migo nog in een interview dat ze er vanwege de prijs geen gewoonte van wilde maken. De drie weken ijs in juli kostten toen een slordige 150.000 gulden.

Ondanks de woorden van Migo heeft er na de verbouwing in 2001 elk jaar een ijsvloer gelegen in Heerenveen. Schaatsers uit binnen- en buitenland maken gretig gebruik van de trainingsmogelijkheden. Want waarom zou je in de zomer alternatieve trainingsvormen voor het schaatsen zoeken als je ook op echt ijs de schaatsbeweging kunt uitvoeren? Heel intensief wordt er op het zomerijs meestal nog niet getraind. Vaak zijn juist houding en techniek de voornaamste aandachtspunten bij de zomerse trainingen en schaatsers maken nog wel eens van de gelegenheid gebruik om nieuw materiaal te testen. 

Langer zomerijs?
Tijdens de vernieuwbouw van Thialf in 2015 en 2016 maakten meerdere ijsbanen in Nederland zomerijs als alternatief voor het ijs in Heerenveen. Nu dat grote project is afgerond, krabbelen de meeste ijsbanen terug wat zomerijs betreft. De twee belangrijkste uitwijkmogelijkheden ten tijde van de verbouwing, Leeuwarden en Enschede, kenden de afgelopen jaren nog nauwelijks zomerse ijsdagen. Het vernieuwde Thialf heeft sinds de opening net als in de vijftien jaar daarvoor wel elk jaar zomerijs. Voor de verbouwing duurde de periode van zomerijs meestal drie weken, sindsdien is die periode flink opgerekt. In 2018 lag de ijsvloer er zes weken, in 2019 vier en vorig jaar spande de kroon met maar liefst acht weken ijs. 

Na de luxe van vorig jaar moet de Nederlandse schaatstop het deze zomer in eigen land waarschijnlijk met minder ijs zien te rooien. De verwachting is dat er spoedig duidelijkheid komt over de datum waarop het zomerijs klaar zal zijn. Gelukkig voor de topschaatsers zijn er twee Europese alternatieven. In Inzell kan bijna de hele maand juli geschaatst worden en ook in Hamar kunnen fanatieke schaatsers tussen 24 juli en 9 augustus terecht. Beide plaatsen zijn overigens ook in de zomer geen onbekend terrein voor Jumbo-Visma. De ploeg trainde in 2015 op het zomerijs in Inzell en verbleef in de zomer van 2018 in Hamar. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan