Felix Rijhnen en Mareike Thum zijn er zondagmiddag allebei in geslaagd het werelduurrecord op de skeelers op hun naam te zetten. De Duitse inlineskaters reden de records van Frank Fiers en Linda Schellekens uit de boeken, die het respectievelijk vijftien en zeventien jaar in hun bezit hadden.

De 29-jarige Mareike Thum beet zondag om twee uur 's middags het spits af op de bloedhete baan in Geisingen. Ze kende tijdens de race een paar moeilijke momenten, maar ze was niet van plan haar missie op te geven. Uiteindelijk reed ze maar liefst 34 kilometer en 361 meter in een uur tijd, tegenover 31 kilometer en 722 meter van haar voorganger Linda Schellekens. "Ik ben blij dat het voorbij is", vertelde een vermoeide Thum na afloop. "Ik had twee moeilijke momenten onderweg, maar gelukkig hield ik het vol en heb ik het record te pakken."

Felix Rijhnen was een half uur later aan de beurt en hij imponeerde door een afstand af te leggen van maar liefst 39 kilometer en 932 meter. Dat was ruim drie kilometer meer dan de vorige werelduurrecordhouder Frank Fiers, die in 2005 een afstand aflegde van 36 kilometer en 512 meter. "Ik ben helemaal kapot, dit is verreweg het moeilijkste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan", aldus Rijhnen na afloop. "De laatste twintig minuten had ik het superzwaar, ik hoorde niets meer en was alleen nog maar aan het overleven."

De uittredend uurrecordhouder was er niet niet heel rouwig om dat hij na vijftien jaar afstand moest doen van zijn record. De bondscoach van de Nederlandse inlineskaters was samen met disciplinemanager Marcel Scheperkamp naar Geisingen afgereisd om bij de recordpoging aanwezig te zijn. "Het was prachtig om mee te maken", geeft hij aan in een korte reactie. "Het is een ongelofelijke prestatie van Felix."

Rijhnen werd in 2018 in Arnhem nog wereldkampioen op de marathon en veroverde afgelopen zomer in Pamplona zijn tweede Europese titel. Thum schreef de afgelopen twee jaar de wereldtitel op de 1000 meter op haar naam en is meervoudig wereld- en Europees kampioene op de aflossing. Daarnaast pakte ze talloze zilveren en bronzen medailles.