De Jaap Edenbaan in Amsterdam krijgt er een tweede overdekte ijshal bij. Dat besluit is genomen op basis van een toekomstverkenning. Volgens een recent uitgevoerd onderzoek is er in de regio behoefte aan meer ijs en dat stemt directeur Joris Wouters tevreden. "Het is goed dat aan deze wensen gehoor wordt gegeven."

Momenteel beschikt de Jaap Edenbaan over een ijshal van 30 bij 60 meter en een onoverdekte 400-meterbaan. Eind 2023 moeten dat twee ijshallen van 30 bij 60 meter zijn, waarvan de ene hal voorzieningen krijgt voor publiek en de andere hal ingericht wordt om in te trainen. De plannen zullen de komende maanden verder worden uitgewerkt, maar vaststaat dat de 'vernieuwde' 400-meterbaan onoverdekt blijft. "Daar ben ik heel blij mee. Niets is zo fijn als buiten schaatsen en vele generaties zullen daar een hoop plezier aan beleven", aldus wethouder Simone Kukenheim.

De ijsbaan, geopend in 1961, geldt als de bakermat van het schaatsen in Nederland. In 1973 werd daar de overdekte Jaap Edenhal aan toegevoegd, bestemd voor kunstschaatsers en ijshockeyers. Intussen trekt het complex jaarlijks een half miljoen bezoekers en is uitbreiding gewenst. "Om ook in de toekomst aan de grote vraag te kunnen voldoen, gaan we in onze plannen uit van een verdubbeling van het ijsoppervlak voor halverenigingen. Zo lossen we het structurele tekort aan ijs voor kunstschaatsers, shorttrackers en ijshockeyers op", aldus Kukenheim.

Joris Wouters, directeur van de Jaap Eden IJsbaan, is verheugd met de komst van een nieuw ijscomplex. "We zijn blij dat er nu duidelijkheid is. Alle gebruikers van de ijsbaan zijn betrokken in het onderzoek en hebben een helder signaal afgegeven. Het is goed dat aan deze wensen gehoor wordt gegeven."