Tickets
Shop
Nieuws 15 jul 2020

Gaétan Boucher overweegt comeback bij WK voor masters

Het mastercircuit krijgt er komend seizoen mogelijk een geduchte concurrent bij. Tweevoudig olympisch kampioen Gaétan Boucher overweegt namelijk om weer te gaan schaatsen. Het hoofddoel van de Canadees wordt het wereldkampioenschap voor masters van 2022, dat in zijn thuisstad in Quebec gehouden zal worden.

Foto : Rob Bogaerts, Nationaal Archief

De inmiddels 62-jarige Boucher maakte al eens eerder een comeback. In 1997 was hij namelijk ook al eens de beste op het WK voor masters. Sindsdien heeft hij niet meer geschaatst, vertelt hij aan Radio Canada. "Ik heb geen schaatsen meer, alleen een oud paar dat ik vroeger gebruikte en daar pas ik niet meer in. Ik zou weer willen beginnen op klapschaatsen. Dat heb ik nog nooit geprobeerd."

Boucher is een van de meest succesvolle Canadese schaatsers aller tijden. In 1984 werd hij bij de voor Nederland dramatisch verlopen Olympische Spelen in Sarajevo kampioen op de 1000 en 1500 meter. Op de 500 meter veroverde hij brons. Op het WK Sprint was hij dat jaar ook de beste, viermaal eindigde hij als tweede. In het shorttrack veroverde hij in 1977 en 1980 WK-goud. Wegens zijn successen is de ijsbaan in Sainte-Foy in Quebec naar hem vernoemd. 

De ijsbaan werd in 2018 gesloten in aanloop naar een geplande verbouwing, waarbij de baan overdekt wordt. Op de vernieuwde baan zal in 2022 het WK Allround voor masters gehouden worden. Ondanks een zwakke knie hoopt Boucher fit genoeg te worden om mee te kunnen doen. "Ik had het plan om deze zomer te gaan skaten en dit najaar weer te gaan schaatsen, maar COVID-19 heeft alles uitgesteld tot volgende winter. Ik ben goed genoeg in vorm om te fietsen, maar schaatstraining is totaal anders. Daar heb je meer kracht voor nodig."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan