Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2020

Als laatste van het ijs, als eerste er weer op

Sinds half maart hebben de kunstrijders van de Westfriesche Kunstrij Club moeten wachten. Nadat werd aangekondigd dat de ijsbaan in Hoorn moest sluiten, verlieten ze halsoverkop de Westfries. Op 1 juli was het dan eindelijk zover en konden de eerste schaatsers weer het ijs op. De eerste passen zijn misschien wat onwennig, de rijdsters zijn maar al te blij dat ze weer kunnen doen wat ze het liefste doen: schaatsen.

"Ik weet nog wel dat een van de ouders langs de kant het nieuws stond te kijken", vertelt trainster Marie-Louise Gijtenbeek. "Alles moest ineens dicht, terwijl we op dat moment nog op het ijs stonden. Toen heb ik maar gezegd 'we gaan gewoon vrij schaatsen, we weten niet wanneer we er weer zijn'. We hebben het maar zo leuk mogelijk afgesloten."

Het was het begin van een gekke periode voor de kunstrijders. Waar ze normaal gesproken tot in juni in Hoorn op het ijs staan, konden ze nu nergens terecht. De jaarlijkse ijsdanswedstrijd van de vereniging met deelnemers vanuit heel Europa kon niet doorgaan en de normaal gesproken zo belangrijke trainingen op het ijs werden vervangen. Om de conditie en kracht te behouden werden er online trainingen aangeboden, waar dan ook gretig gebruik van werd gemaakt. 

Nu de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus eindelijk weer toestaan dat er geschaatst mag worden, loopt het storm. De ijsbaan kreeg uit het hele noorden aanvragen voor het zomerijs binnen. Waar de baan normaal gesproken van juni tot en met september gesloten is, ligt er dit jaar voor het eerst in het bestaan van de ijsbaan in deze periode ijs. Van Amsterdam tot Groningen weten kunstrijders, shorttrackers en ijshockeyers de baan te vinden.

"Het is wel jammer dat we zo ver moeten rijden", vertelt Carla Hoving. De trainster is vanuit Heerenveen naar West-Friesland gereden om met haar pupillen op het ijs te kunnen staan. "Het ging gelukkig heel goed", aldus Anna de Groot. "Het is wel wennen voor je voeten, want je krijgt een beetje kramp. Normaal schaats je heel veel per week en dan schaats je opeens niet meer. Dat is niet leuk. Ik wil gewoon schaatsen!"

Ook de ijsbanen in Alkmaar, Dordrecht en Zoetermeer openden deze week hun deuren. Den Bosch en Haarlem volgen in de loop van komende week. Thialf komt eind juli weer beschikbaar, al is het ijs daar enkel bestemd voor de topsport langebaan en shorttrack. Op de andere ijsbanen kan het ijs ook door groepen en verenigingen gehuurd worden. De 400-meterbanen worden in september en oktober weer geopend. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan