Denny Ihle en Alexey Yesin zullen de komende jaren niet meer aan de start van internationale wedstrijden staan. De twee sprinters maakten dit weekend bekend hun carrière te beëindigen. Beide mannen zullen wel als trainer bij het schaatsen betrokken blijven. Yesin wordt trainer bij de selectie van Kazachstan, Ihle gaat zijn broer Nico begeleiden op weg naar de Olympische Spelen van Beijing.

Yesin maakte in 2007 zijn internationale debuut op het WK Sprint. In de jaren die volgden was hij een vaste rijder in het wereldbekercircuit. Zijn beste prestatie in het internationale veld was een derde plaats op het WK Sprint in Astana in 2015. Op de WK Afstanden behaalde hij een vierde plaats op de 1000 meter als hoogste notering, in 2016 in zijn thuisstad Kolomna. In 2010 en 2014 deed hij namens Rusland mee aan de Olympische Spelen.

"De competitie in de Russische sprint is de hoogste ter wereld", verklaart Yesin zijn afscheid. "De eerste drie plaatsen, zelfs de eerste vier, zijn kanshebbers op WK-medailles. Dit is momenteel de objectief sterkste sprintgroep ter wereld en voor mij zou het onmogelijk zijn om met deze jongens te concurreren." In zijn afscheidswoord bedankt hij zijn team, coaches, maar ook de Russische en met name de Nederlandse fans. Tegenover De sprinter trekt nu naar Kazachstan, waar hij onder meer Roman Krech, Denis Kuzin en Yekaterina Aydova gaat trainen. 

Ihle heeft een groot deel van zijn carrière in de schaduw geschaatst van zijn jongere broer. Op de WK Afstanden van 2019 in Inzell wist hij samen met zijn broer en Joel Dufter een vierde plaats te behalen op de teamsprint. Individueel deed hij drie keer mee op de 500 meter, met een 22e plek als beste prestatie. 

"Ik blik terug op een adembenemende periode als topsporter en kan niet meer doen dan iedereen bedanken voor de talloze grandioze trainingskampen en wedstrijden", zegt Ihle. "Onvergetelijk blijft het Duitse record in 2013, toen ik de eerste Duitser op de 500 meter was die de magische grens van 35 seconden doorbrak." Destijds noteerde Ihle in Calgary 34,90, nipt sneller dan de oude recordtijd van Nico. Een week later pakte hij het record weer terug, om het daarna nog drie keer te verbeteren. Inmiddels is de recordtijd 34,35.