Anna van den Bos stopt na dit winterseizoen met zowel schaatsen als inlineskaten. Dat meldt de 19-jarige rijdster van Team BTZ.nl dinsdag op de website van de ploeg.

"Iedereen zegt dat ik een groot talent ben. En natuurlijk het gaat zowel op de schaats als de inlineskates super goed, maar dit is niet de wereld waar ik met volle overtuiging alles uit wil halen", aldus Van den Bos. "Ik heb altijd erg naar mijn zin gehad in de teams waarin ik heb gezeten, zo nu ook bij Team Palet. (…) Hier had ik mij de komende jaren zeker nog goed kunnen ontwikkelen."

"Maar dan ben ik niet eerlijk tegen mijzelf en het team", vervolgt ze. "De beslissing om te stoppen neem je natuurlijk niet van één op andere dag en is ook zeker moeilijk als vele mensen jou bestempelen als groot talent. Maar na dit seizoen ga ik andere dingen doen en mij onder andere oriënteren op een nieuwe studie."

Dit bericht bekijken op Instagram

Ik wil via deze weg iedereen laten weten dat ik heb besloten na dit schaatsseizoen te stoppen met topsport. Ik heb genoten van de vele mooie jaren en van al mijn mooie prestaties en ik ben heel trots op wat ik allemaal heb bereikt. Ondanks dat heb ik al lange tijd twijfels over of ik nog wel zo fanatiek wil blijven sporten. Daarom heb ik nu besloten om te stoppen. Ik wil iedereen die altijd in mij heeft geloofd, mij heeft geholpen, gesteund en de vrienden die ik heb gemaakt bedanken voor de mooie jaren. We komen elkaar nog wel tegen! Een speciaal woord van dank aan mijn skeeler sponsor ADBA/Leo Smit voor de vele jaren dat ze mij onvoorwaardelijk hebben gesteund. Tevens wil ik mijn marathonteam Palet/BTZ bedanken voor het vertrouwen, steun en gezelligheid in het afgelopen jaar.

Een bericht gedeeld door Anna (@annavandenbos) op

Teammanager en ploegleider Eelco Kooistra was zeker verrast door de keuze. "We hadden samen met Anna een route uitgestippeld waarin zij zich kon ontwikkelen tot absolute topper in het marathonschaatsen. De keuze van Anna zagen we niet aan komen, maar we kunnen deze alleen maar respecteren. We vinden het ontzettend sterk dat ze deze stap gaat zetten, hoe jammer dit ook is voor zowel ons team als het dames marathonschaatsen." De ploeg is momenteel op de Weissensee, waar donderdag de eerste wedstrijd op het programma staat. 

Van den Bos stond dit seizoen in Breda met een derde plek voor het eerst op het podium in de Topdivisie. In Groningen werd ze tweede in het sprintklassement tijdens de Trachitol Trophy. Vorig winterseizoen won de Oostknollendamse vijf van de zeven wedstrijden in de Regiotop. In het inlineskaten veroverde ze diverse Europese en Nederlandse titels en medailles. Als 14-jarige kadet stond ze al op het EK in Oostenrijk en pakte ze prompt zilver op de puntenkoers. Deze zomer werd Van den Bos nog uitgeroepen tot Inlineskatester van het Jaar.