Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2020

Transferperikelen en scherpe discussies aan de Weissensee

Traditiegetrouw staat de periode voorafgaand aan de Weissensee in het teken van transfers en dat is dit seizoen niet anders. Een deel van de geruchten begint steeds meer vorm te krijgen. Eén daarvan is de fusie tussen de ploeg van Okay Fashion & Jeans/Interfarms en Royal A-ware.

Een deel van de Okay-ploeg lijkt de overstap te gaan maken naar Team Jumbo-Visma, die volgend seizoen met een topploeg wil verschijnen in de marathons. Het andere deel van de ploeg lijkt onderweg naar de formatie van Jillert Anema om daar een nieuw topteam te gaan formeren samen met teammanager Edward van Dijk. Over hoe dat er in de praktijk moet gaan uitzien zijn zowel de ploegen, ploegleiders als de KNSB het nog lang niet eens.

Acht man
De formatie van Anema en Van Dijk wil een soort superploeg neerzetten bestaande uit acht schaatsers. Van die acht mogen dan zes rijders per wedstrijd in actie komen. Reglementair kan dat niet, want een marathonploeg mag maximaal uit zes rijders bestaan. Competitieleider Willem Hut geeft aan dat bij hem ook deze vraag terecht is gekomen. "Natuurlijk luisteren we naar suggesties die bepaalde ploegen doen en we willen daar zeker in meedenken", aldus Hut. "Een belangrijk item momenteel in het marathonschaatsen is sportiviteit. Dat heeft onze aandacht en onder andere met de nieuwe VAR kunnen we daarop inspelen."

"Daarnaast zijn we aan het kijken of we naar een situatie kunnen waar satellietploegen verboden worden. Zowel in het heren- als damespeloton zien we dat verschillende ploegen onreglementair samenwerken. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en daar treden we hard tegenop. Of ploegen van acht het marathonschaatsen helpen en eerlijk maken waag ik op dit moment te betwijfelen."

Toekomstvisie
Hut vervolgt: "We kijken met het marathonschaatsen ook naar de toekomst. Waar willen we staan over vijf jaar? Hoeveel rijders willen we in een ploeg, wat vinden we van de omvang van het peloton en hoe kunnen we er voor zorgen dat jonge talenten kunnen doorstromen naar de Topdivisie? We komen van vier rijders per ploeg, maar door de dubbele competities enkele jaren geleden is het aantal schaatsers per ploeg groter geworden."

Nu is er echter geen sprake meer van een dubbel programma en Hut denkt dat kleinere ploegen er voor kunnen zorgen dat het niveauverschil tussen de verschillende teams kleiner kan worden. "Een ploeg toestaan van acht man met zes rijders in de baan staat daar lijnrecht tegenover. Ik snap dat het voor de ploeg van Anema een mooie oplossing kan zijn, zeker ook omdat ze succesvol de combinatie maken tussen langebaan en marathon. Maar in de praktijk kan het zo zijn dat twee topschaatsers langs de baan staan te kijken terwijl we juist een groter peloton willen. Deze situatie hebben we eerder gehad en is niet wenselijk."

Aanstaande donderdag, na de Aart Koopmans Memorial, zal er een gesprek plaatsvinden tussen de KNSB en ploegleiders uit de Topdivisie. Een uitspraak op het gebied van verscherpte regels in de sportiviteit-discussie of het mogelijk maken van grotere ploegen wordt daar echter nog niet verwacht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan