Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2020

Opnieuw winst voor Manon Kamminga: 'Titel winnen was mijn doel'

Na de opmerkelijke winst van Manon Kamminga in de Aart Koopmans Memorial van donderdag heeft de rijdster van A6.nl zaterdag bij het Open Nederlands kampioenschap opnieuw de zege gepakt. Uit een kopgroep van vier schaatssters kwam ze na 100 kilometer dit keer wel als eerste over de streep. Anne Tauber en Merel Bosma flankeerden haar op het podium.

Foto : Vincent Riemersma

Sneeuw en wind maakten de omstandigheden in de vrouwenkoers zwaar. Door de dooi ontstond ook nog eens een 'prutlaag' op het ijs, wat ervoor zorgde dat de ijsvloer op de Weissensee de schaatsers behoorlijk afremde. Zes rijdsters durfden het toch al vroeg in de wedstrijd aan om op avontuur te gaan. Naast Kamminga waren dat Emma Engbers (Mastermind), Merel Bosma (Turner), Tessa Snoek (Nedflex), Ankie Ytsma (CENNED) en Anne Tauber (iMFARMING). De zes bouwden hun voorsprong gestaag uit, al moesten Ytsma en Snoek onderweg wel afhaken. 

De kopgroep van vier | Foto : Vincent Riemersma

Gevieren reden de dames verder, terwijl het peloton langzaam maar zeker de kopgroep moest laten gaan. Ineke Dedden, Lisa van der Geest en Carien Kleibeuker ondernamen nog een dappere poging in de achtervolgende groep, maar zij konden niet dichter komen dan 2 minuten. Het werd al gauw duidelijk dat de vier dames vooraan het zouden gaan uitmaken om de overwinning. 

Borrel
Stikkapot zat Kamminga in de laatste ronden van de wedstrijd, maar dat deerde haar niet om alle demarrages te pareren. Met name Tauber was actief, aangezien zij als op papier minste sprinter van het viertal een sprint met de kopgroep wilde voorkomen. "Ze was echt heel sterk vandaag. Ik wist dat ik haar geen ruimte moest geven", aldus Kamminga na de wedstrijd. Aan kop van het groepje bepaalde zij voor het grootste deel het tempo en probeerde zo de controle te behouden. 

De eindsprint werd dan ook een prooi voor Kamminga, die dit seizoen op kunstijs ook al twee keer de snelste was. De winst op het ONK was alweer haar tweede zege van de week, ook al kwam ze pas een keer als eerste over de streep. Ondanks dat ze een beetje een gek gevoel overhield aan de Aart Koopmans Memorial - 'ik had het sprintje verloren, dus het voelde niet als winnen' - werd ook die overwinning gevierd. "Wij hebben 's avonds met de ploeg wel gewoon een borrel gedronken. Wij konden er ook verder niks aan doen, dus hebben we maar gewoon gedaan wat je normaal doet als je wint."

Daarna ging het vizier bij A6.nl op de volgende wedstrijden. "De ploegleiding heeft ons heel goed bij de wedstrijd gehouden. Bij ons in de ploeg speelde het geen rol meer vandaag. Het maakt deze overwinning ook niet echt bijzonderder. Ik schaats voor mijn plezier en heb het machtig mooi met mijn team. Aan het begin van het seizoen werden door de ploeg mijn doelen gevraagd. Mijn doel was om een titel te pakken en dit was de laatste die er dit seizoen nog te winnen was."

Top-10 KPN ONK Marathon:
1. Manon Kamminga (A6.nl)
2. Anne Tauber (iMFARMING)
3. Merel Bosma (Turner) op 0'01"
4. Emma Engbers (Mastermind) op 0'03"
5. Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) op 3'50"
6. Carien Kleibeuker (Royal A-ware)
7. Lisa van der Geest (Turner)
8. Aggie Walsma (PTH/BDM) op 6'21"
9. Elsemieke van Maaren (Palet Vastgoedonderhoud)
10. Beau Wagemaker (A6.nl)

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan