In een opwelling plaatste Sara van Vliet daags na het KPN NK Marathon een open brief op Facebook. Het verloop van de wedstrijden in het marathonschaatsen bij de vrouwen stond haar dermate niet aan dat de jonge schaatsster er nu helemaal klaar mee was. Waarom rijdt het hele peloton achter Irene Schouten en de andere sprinters aan?

In het stukje getiteld 'Waar is de dood of de gladiolen?' lucht ze haar hart over de in haar ogen saaie koersen bij de vrouwen. "Iemand demarreert en we gaan als schaapjes erachteraan", schrijft ze. "Waar zijn de ploegen die het kop over kop kunnen nemen (…), omdat ze die status bezitten als ploeg en zich dus helemaal kunnen geven om vervolgens met hooguit 20 man naar de finish te rijden. (…) Dan kun je echt blij zijn met een goede klassering, want zo blijven echt de beste over. Nu gokken we allemaal op een top 10 klassering, is het een dikke duw- en trekpartij."

De kernvraag die Van Vliet stelde - 'Is dit hoe we willen verliezen?' - bracht veel teweeg. Meer dan 120 'vind-ik-leuks' en bijna 90 reacties kwamen er onder haar verhaal op Facebook binnen. Rijders, oud-schaatsers en fans gingen de discussie met elkaar aan. Er zou meer aangevallen moeten worden en de rijdsters zouden moeten 'durven verliezen' door niet alle gaten dicht te rijden als hun eigen ploeg even de slag gemist heeft.

"Ik had niet verwacht dat het viraal zou gaan", vertelt de 21-jarige Van Vliet na afloop van de marathon in Groningen. De eerste marathon na haar hartenkreet verliep nog niet naar haar wens. Het peloton bleef vrijwel de gehele wedstrijd gesloten en het enige opmerkelijke aan de wedstrijd was de winnares, Imke Vormeer. Zelf eindigde Van Vliet op de 31e plek. 

Veldslag
Intussen is het bericht van Van Vliet al in diverse kranten verschenen en ook op de landelijke radio is het onderwerp aan bod gekomen. "Ze hebben zelfs Irene Schouten gebeld om te vragen wat ze ervan vond", aldus Van Vliet. "Maar het waren eigenlijk alleen de mannetjes langs de baan die er echt wat van vonden. Het verbaast me dat het peloton zich er niet zo druk om maakt." Als fervent liefhebster van de sport hoopt ze dat die houding nog verandert.

"Je ziet dat nu veel dames blij zijn als ze uitrijden en top-20 hebben gereden. Dan worden er ook gewoon felicitaties uitgedeeld. Aan die mensen heb je niks, ze moeten gewoon aanvallen", vertelt ze gepassioneerd. "Het is de allermooiste sport die er is en ik denk dat je alleen maar beter wordt door het af en toe te proberen. Op het NK had ik bijvoorbeeld mijn eigen 'shine-momentje' in de aanval met Dieuwertje van Kalken." De komende tijd hoopt ze die momenten vaker te pakken. "Het wordt weer eens tijd voor een goede veldslag."

Van Vliet realiseert zich dat ze wat betreft statuur niet direct de aangewezen persoon is om het damespeloton aan te spreken. "Ik heb zelf ook niet een sterke ploeg, maar iedereen ziet dat de kleine ploegen elke keer het gat naar de sprinters dichtrijden, terwijl ze zelf moeten aanvallen. Ik weet ook niet hoe we het moeten veranderen, maar iedereen vindt dat het anders moet. Ik was er gewoon even boos over."

Bekijk hier het oorspronkelijke bericht van Van Vliet op Facebook. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 23 jan om 15:36