Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2020

Kop is eraf op EK Shorttrack in Debrecen: 'Heb alles onder controle'

Op de Europese kampioenschappen in Debrecen zijn de Nederlandse shorttrackers vrijwel ongeschonden door de kwalificaties gekomen. Alleen Lara van Ruijven liep plaatsing op de 1500 meter mis door een val. De beide relayploegen zijn ook door naar de halve finales.

Foto : Soenar Chamid

De kwalificatiedag is niet de leukste dag, vindt ook Suzanne Schulting, maar de titelverdedigster is blij dat het EK eindelijk begonnen is. "Je kunt vandaag alleen maar verliezen en ik wil gewoon racen waar het echt ergens om draait. Na de wereldbekers is dit weer het eerste grote toernooi. De kop is er nu af en ik heb alles onder controle", concludeert ze aan het einde van de dag.

Met drie solide races plaatste Schulting zich op alle afstanden voor de volgende ronde. Op de 1500 meter reed ze met vijf ronden te gaan naar de koppositie en schroefde gelijk het tempo omhoog. Ook op de 500 meter nam ze de leiding over en hield deze vast tot de finish. De heat van de 1000 meter won ze door Arianna Fontana met verve op afstand te houden. De titelstrijd lijkt dit weekend te zullen gaan tussen Schulting en de zevenvoudige Europees kampioene uit Italië. 

"Als ik kijk naar de kwaliteit die ik op het ijs lever, ben ik daar heel blij mee. Ik rijd met souplesse en de rondetijden komen makkelijk. Ik heb veel vertrouwen uit deze dag gehaald", aldus een tevreden Schulting. "Je schaatst in trainingen op een bepaalde manier en dat wil je ook in de wedstrijden laten zien. Het ijs is best wel zwaar, maar dat is voor de duurbeulen zoals ik alleen maar gunstig. Daar heb ik geen problemen mee."

IJzers tegen elkaar
De 22-jarige Friezin voelde zoals altijd zenuwen voor aanvang van het toernooi. 'Het is niet erg om zenuwachtig te zijn, dat maakt je scherp. Het is een soort haat-liefdeverhouding. Ik heb zenuwen ook nodig om goed te schaatsen." Voor de start van de relay was er echter ook even tijd voor ontspanning: Schulting kwam haar ouders gedag zeggen op de tribune. "Dat doe ik wel vaker op toernooien. Even weg uit de kleedkamer. Het is geen must, maar wel gezellig."

Ook Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven hadden weinig problemen op de eerste dag van het EK in Hongarije. De heats van de 500 meter reden beiden van start tot finish aan kop. Van Ruijven won ook haar 1000 meter, terwijl Van Kerkhof met een derde plaats in de eerste rit lang moest afwachten, maar op basis van tijd was het genoeg voor een plek in de kwartfinales.

Op de 1500 meter trof het tweetal elkaar in dezelfde kwartfinale. Daarin kwam Van Ruijven al vroeg onfortuinlijk ten val in de bocht. Ze werd op haar ijzers getikt door Van Kerkhof, die net buitenom naar voren reed. De uitschakeling voor de halve finales vormt geen directe bedreiging voor een goed eindklassement van de wereldkampioene op de 500 meter. Van Kerkhof plaatste zich op de langste afstand als derde achter Sofia Prosvirnova en Anna Seidel.

Fotofinish
Bij de mannen reden Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat prima races. In de kwartfinale van de 1500 meter met Breeuwsma waagde Artsemi Slabodnik een alles-of-niks-poging en nam meteen een halve baan voorsprong. De Bulgaar hield het echter niet vol en werd met twee ronden te gaan ingerekend. In de slotronde behield Breeuwsma zijn tweede positie achter Semen Elistratov. De Laat reed zijn 1500 meter attent van voren. In de laatste ronde kwam Stijn Desmet rap dichtbij en wees een fotofinish uit dat de Belg net wat eerder de meet passeerde.

Op de 500 meter nam De Laat gelijk de leiding en hield hij Elistratov op de laatste meters nog achter zich. Breeuwsma sloeg in zijn heat al gauw een gat op de rest met Alexander Shulginov achter zich. In de laatste ronde haalde de Rus hem nog in, maar de tweede plaats was voldoende voor directe kwalificatie. Op de 1000 meter schoof Breeuwsma met fraaie inhaalacties gaandeweg op van de zesde naar de tweede plek. De Laat wachtte tot drie ronden voor het einde om vervolgens buitenom naar de tweede plek te rijden.

Op de aflossing maakte Sven Roes zijn internationale debuut bij de senioren. De kersvers Nederlands kampioen kreeg van bondscoach Jeroen Otter de voorkeur boven Dennis Visser. Samen met Breeuwsma, De Laat en Dylan Hoogerwerf reed Roes naar de eerste plek in de kwartfinales. "Het was een hele vette ervaring", glundert hij. "Ik voelde wel spanning om met de grote mannen mee te doen, maar ben tevreden over hoe het ging." Bij de vrouwen sloeg het vertrouwde team bestaande uit Van Ruijven, Schulting, Van Kerkhof en Rianne de Vries halverwege de race een groot gat op de concurrentie en behaalde zodoende met gemak de volgende ronde.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan