De 42-jarige Jeroen Sienot heeft verrassend de Nederlandse marathontitel bij de masters veroverd. Hij was de enige rijder die drie ronden voorsprong pakte. Erben Wennemars, Arjan Elferink en Arno van der Veen wisten het peloton twee keer te dubbelen en sprintten gedrieën om de laatste podiumplaatsen. Wennemars won die sprint, voor Elferink.

Het was de eerste titel voor Sienot, die zich pas sinds vier jaar echt richt op de marathon. De Groninger, die in het dagelijks leven timmerman is, was in de openingsfase van de wedstrijd niet de eerste aanvaller. Het waren Elferink en Wennemars die direct vanuit de start de knuppel in het hoenderhok gooiden. Al na vijftien ronden koers hadden de twee los van elkaar het peloton op een ronde gezet, waarna Van der Veen en Sienot enige tijd later volgden. 

Vervolgens ging een grote groep nog een keer rond, met daarbij ook weer de vier koplopers. Het maakte de slotfase van de wedstrijd zeer chaotisch. Het peloton kreeg een ronde te vroeg de bel, waarna verschillende rijders protesterend over de streep kwamen. De vier koplopers hadden van dat alles gelukkig geen last. Sienot reed namelijk intussen alweer vooruit. De drie mannen daarachter bleven naar elkaar kijken, waardoor hij zelfs een derde ronde pakte en solo over de streep kon komen. 

"Met sprinters als Erben en Arjan mee was dat mijn enige kans", vertelt Sienot dolgelukkig nadat hij ietwat onwennig de podiumceremonie ondergaan heeft. "Blijven gaan, blijven rijden", blijft hij maar herhalen. "Ik heb drie jaar samen met Arjan in het team gezeten. Hij is wel mede de reden dat ik zo verbeterd ben." 's Ochtends toen hij wakker werd voelde Sienot zich echter niet super. "Maar ik merkte wel dat ik de afgelopen weken beter ging rijden. Bij de laatste wedstrijd voor de Kerst ging het al erg goed. Maar ik wist ook dat goede sprinters als Arnold Gaasenbeek en Erben meededen, dus dit is een grote verrassing."

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Sjors Leek