In eigen land zijn er dit weekend een hoop (selectie)wedstrijden. Maar ook in het buitenland wordt er gereden: de Jeugd Olympische Spelen gaan verder en de masters hebben hun eigen wintersportfestival. Check hier hoe je alles kunt volgen.

Open regionale wedstrijd schoonrijden (16 januari)
Op donderdag is de ijsbaan in Hoorn weer het decor voor de schoonrijders. Elk seizoen worden er wedstrijden georganiseerd door het sectiebestuur Schoonrijden in samenwerking met de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS). Het schoonrijden kent twee klassen: de Hoofdklasse en Klasse A. Er wordt door een jury beoordeeld op de onderdelen streek, houding en algemene indruk. Klik hier voor meer informatie.

Winter World Masters Games (16 t/m 19 januari)
Tijdens dit grootse wintersportfestival in Innsbruck, voor sporters van 30 jaar en ouder, starten de langebaanschaatsers donderdag met hun wedstrijden. Zij schaatsen alle traditionele afstanden, van de 500 meter tot de tien kilometer. Er doen 55 Nederlanders mee. De WWMG is de tegenhanger van de Winter Youth Olympic Games. Alle informatie vind je hier

Winter Youth Olympic Games (18 t/m 22 januari)
Nadat de Jeugd Olympische Spelen in St. Moritz er donderdag op zitten voor de langebaanschaatsers, beginnen die zaterdag in Lausanne voor de shorttrackers. Drie Nederlanders staan aan de start: Jenning de Boo, Diede van Oorschot en Michelle Velzeboer. Zaterdag staat de 1000 meter op het programma, maandag volgt de 500 meter en woensdag de NOC gemengde aflossing. De wedstrijden zijn te volgen via de livestream op de website of het YouTube-kanaal van Olympic Channel. Klik hier voor meer informatie.

KPN Marathon Cup 11 (18 januari)
Op zaterdag is de Jaap Edenbaan in Amsterdam wederom het strijdtoneel voor de marathonschaatsers. Om 18.30 uur trappen de beloften vrouwen af met de finale van deze nieuwe competitie. Daarna volgen de Topdivisie vrouwen vanaf 19.15 uur en de Topdivisie mannen om 20.30 uur. De avond wordt afgesloten door de beloften mannen om 22.00 uur. De wedstrijden in de Topdivisie zijn te volgen via de livestream op schaatsen.nl/marathon. Klik hier voor meer informatie. 

KNSB Cup 3 kunstrijden (18 en 19 januari)
In Alkmaar wordt dit weekeinde de derde en laatste KNSB Cup verreden voor kunstrijden. Deze fungeren als selectiewedstrijden voor deelname aan de Challenge Cup/NK Kunstrijden. De categorieën van deze wedstrijd zijn Basic Novice, Advanced Novice, Junioren en Senioren paarrijden. De wedstrijden zijn te volgen via deze livestream. Meer informatie vind je hier

Selectiewedstrijd WKJ shorttrack (18 en 19 januari)
Op zaterdag en zondag worden selectiewedstrijden gereden voor de WK junioren. In Thialf staan zogeheten time trials op het programma en zondag in de Elfstedenhal worden de 1000, 500 en 1500 meter verreden. Meer informatie vind je hier

Landelijke selectie NK Allround en korte afstanden (18 en 19 januari)
In Deventer en Tilburg zijn dit weekend landelijke selectiewedstrijden voor het NK Allround en NK Afstanden over 500, 1000 en 1500 meter. De junioren C rijden zaterdag in Deventer. De junioren A en de junioren B schaatsen zaterdag en zondag in Tilburg. 

KNSB Cup 4 shorttrack (19 januari)
De shorttrackers rijden in Leeuwarden hun vierde KNSB Cup van dit seizoen. De wedstrijden zijn te volgen via de livestream op schaatsen.nl/shorttrack. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier de volledige kalender.