Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2020

Hekman zegeviert uit geslagen positie: 'Dit moest van heel ver komen'

Na een razendsnelle koers heeft Gary Hekman zaterdagavond de marathon in Groningen gewonnen. De rijder van AB Vakwerk had samen met Sjoerd den Hertog en Mats Stoltenborg een ronde voorsprong gepakt op het peloton, maar was ze in de hectiek van de finale kwijtgeraakt. In extremis kwam hij nog terug bij zijn concurrenten, waarna hij ze in de sprint de baas was.

Foto : Hidde Muije

"Ik zat echt aan mijn limiet", sprak een uitgeputte Hekman tegenover de camera. "Ik heb geen slecht gemiddelde over de afgelopen weken, maar deze moest wel van heel ver komen." Na de pelotonsprint reden Den Hertog en Stoltenborg door, terwijl Hekman een gat van een meter of twintig moest laten. Den Hertog probeerde Stoltenborg de kop op te dringen, maar de rijder van OR Quest Bouw & Techniek gaf daar niet aan toe. Mede om die reden kon Hekman alsnog aansluiten.

Volgens Hekman was dat achteraf een fout. "Vorig jaar in Tilburg maakte hij dezelfde fout met Bart Hoolwerf en nu wordt het weer afgestraft." Stoltenborg zelf zag het net even anders. "Op zich is het niet eens verkeerd om met twee sprinters naar de streep te rijden", sprak hij. "Als stayer kun je dan het spel spelen voor de overwinning. Zeker als zij naar elkaar gaan kijken." De situatie zoals die zich in Groningen ontvouwde vond hij dan ook niet ideaal. "Als ik wil winnen moest het solo, of anders met Sjoerd en dat hij het werk doet. Dat werkte vandaag alleen niet."

Vos wint in rood-wit-blauw
RĂ©mon Vos heeft bij de marathon in Groningen na een koers over 100 ronden de overwinning gepakt. Het was de eerste wedstrijd voor de Staphorster dat hij in het rood-wit-blauwe pak reed van de Nederlands kampioen bij de neo-senioren en dat pak deed hij meteen eer aan. In de sprint van de kopgroep van elf was hij Ruben Marinus en Arjen van Damme te snel af.

Foto : Hidde Muije

"Het was weer een supermooie wedstrijd", aldus Vos, die alweer zijn derde seizoenszege boekte. "We hadden een mooie kopgroep. Het ging de hele wedstrijd vrij hard en de finale was lastig te controleren. Ik wilde hem van voren aanvangen en kon hem gelukkig goed afmaken." Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Hendrik Poelstra nog even langszij, maar Vos kon hem probleemloos weer passeren. "Vlak voor de laatste bocht kwam ik weer voor te zitten en dan is het een kwestie van de bocht heel doorkomen en zo hard mogelijk naar de finish."

Ruud Slagter, de drager van de oranje leiderstrui in de strijd om de KPN Marathon Cup, won de pelotonsprint om de twaalfde plaats en liep acht punten uit op zijn naaste belager Chiel Smit, die in de finale ten val kwam. Vos klom dankzij zijn zege naar de vijfde plaats in de tussenstand, op ruime achterstand van de kop.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan