Terwijl Jutta Leerdam met de gouden medaille om haar nek naar het Wilhelmus stond te luisteren, vloeide de eerste traan over haar wang. De kersverse Europees kampioene op de 1000 meter besefte op het podium pas wat ze zondagmiddag gepresteerd had. "Het was even een momentje dat ik dacht: wauw, ik ben gewoon Europees kampioen!"

De ontlading was groot bij de 21-jarige Westlandse. Nadat ze twee weken geleden al haar eerste twee nationale afstandstitels had veroverd, liet ze ook bij de ISU EK Afstanden in Thialf zien dat ze mee kon doen om de titel. Met een tijd van 1.13,67 verbeterde ze niet alleen haar eigen persoonlijke record, maar noteerde ze ook de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Alleen Brittany Bowe (1.13,24) was in december 2018 sneller. 

"Ik wist dat dit erin zat, want ik reed in de trainingen beter dan ooit", zegt een trotse Leerdam, die op het laatste stuk echter nog een flinke misser maakte. "Ik hoorde de speaker zeggen dat ik een seconde voor lag op de snelste tijd van dat moment. Toen ik dat hoorde, wilde ik nog harder en werd ik onrustig. Achteraf baal je dan, want dan had ik misschien het baanrecord nog kunnen pakken. Ach, dit is ook niet normaal mooi!"

Liesblessure
Toch was het lang de vraag of Leerdam wel mee zou kunnen doen aan de EK Afstanden. Tijdens een training ('we deden een proefstartje') met de teamsprintvrouwen verrekte ze haar lies en meldde ze zich noodgedwongen af voor de teamsprint van vrijdag. Ze dacht aanvankelijk de 500 meter van zaterdag wel te gaan rijden, maar tijdens de warming-up werd haar vriendelijk verzocht niet te rijden. "We wilden geen risico nemen om de blessure te verergeren, aangezien ik net aan het belangrijke deel van het seizoen begin."

Op haar favoriete afstand, de 1000 meter, besloot ze na overleg met de staf wel van start te gaan. "Dat was wel een risico", geeft Leerdam toe. "Vooral bij de start had het er weer in kunnen schieten, maar ik wilde gewoon heel graag Thialf laten zien wat ik in me had. Gelukkig ben ik heel gebleven en voelde ik er tijdens de rit niets van." Of dit het doorbraakjaar is van Leerdam? "Dat denk ik wel. Dit is mijn eerste titel op internationaal niveau."

Leerdam boekte in haar eerste jaar bij de senioren al enkele successen. Zo won ze de nationale sprinttitel, werd ze vierde op het EK Sprint en eindigde ze als vijfde op de 1000 meter van de WK Afstanden. Met de nationale titel op de 500 en 1000 meter en de Europese titel op de 1000 meter in het tweede jaar bij de senioren is het seizoen er nu al eentje om niet gauw te vergeten. "Dat is een mooi, compleet rijtje, maar ik wil nog veel meer dit seizoen", doelt ze op de WK Afstanden in Salt Lake City.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 14 jan om 09:10