Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2020

De Laat mist brons in eindklassement EK

Op de slotdag van de EK shorttrack in Hongarije heeft Itzhak de Laat naast het brons gegrepen in het eindklassement. Hij begon aan de superfinale als de nummer drie van het klassement, maar zakte door de zege van de Rus Semen Elistratov naar de vierde plaats. Met de relaymannen pakte De Laat het zilver.

Foto : Soenar Chamid

De Europese titel ging naar de Hongaar Shaoang Liu. Hij nam deze over van zijn broer Shaolin Sandor Liu, die met twee punten minder als tweede eindigde. Elistratov klom met 65 punten naar de derde plaats en De Laat (50 punten) moest genoegen nemen met de vierde plaats.

In de superfinale over 3000 meter bemoeiden de twee Hongaren, al zeker van goud en zilver, zich niet meer met de eindzege. Zij reden de race rustig uit en Shaoang werd zelfs ingehaald. In de slotronde passeerde Elistratov buitenom de Belg Stijn Desmet. De Laat raakte ingesloten en finishte als derde. De Rus pakte zo voldoende punten om de Nederlander in te halen in het klassement.

De Laat had zaterdag goede zaken gedaan voor de eindrangschikking door voor het eerst in zijn carrière een medaille te pakken op een internationaal toernooi. Op de 1500 meter veroverde hij het zilver. De 25-jarige shorttracker hikte er al jaren tegenaan. Van een feestje vieren kwam het echter nog niet, de focus moest al gauw weer op de slotdag van de EK. "Dit is het pas het begin voor mij, maar je hoeft niet meteen helemaal gek te gaan doen", lacht De Laat.

Opdracht
"Ik zei gisteren dat ik niet erg bezig was met het eindklassement, maar op de laatste dag gaat dat toch in je hoofd spelen", aldus De Laat. Vooraf leek de opdracht voor de superfinale eenvoudig: hij moest voor Elistratov eindigen. Volgens bondscoach Jeroen Otter ging De Laat toch vol voor de eerste plaats in de race, omdat hij zich zo sterk voelde. "Het is jammer dat ik niet van Semen kon winnen. Dat steekt dan toch wel."

Veel tijd om te treuren had De Laat echter niet, want nog geen half uur later trad hij samen met Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser aan in de relayfinale. De mannen reden vrijwel de gehele race op kop terwijl olympisch kampioen Hongarije de druk langzaam opvoerde. In de slotfase nam de thuisploeg de leiding over en niet veel later kwam Nederland in het gedrang met Italië.

Afmaker De Laat moest vervolgens alle zeilen bijzetten om in de laatste twee ronden de derde plek nog veilig te stellen. De Hongaarse ploeg kwam als eerste over de streep en leek zijn titel te prolongeren, maar kreeg een straf. Hierdoor schoof Nederland op naar het zilver. Ook Sven Roes, die de kwart- en halve finales heeft gereden, kreeg een medaille uitgereikt op het podium. De Europese titel ging naar Rusland en Italië werd derde.

Roes, Visser, Hoogerwerf, Breeuwsma en De Laat | Foto : Soenar Chamid

Gemiddeld cijfer
"Het was een spannende relay en aan het einde kon ik alleen nog maar redden wat er te redden viel", blikt De Laat terug. De mannen gingen voor goud, maar slaagde daar dus niet in. Of de kleur van de medaille dan zilver of brons is, maakt ook niet meer uit, aldus Breeuwsma. "In eerste instantie dacht ik dat de penalty onterecht was, maar na het zien van de beelden bleek het toch een goede beslissing te zijn geweest. Je moet toch sterk in je schoenen staan om dat te doen tegen een thuisland. Het is wel jammer voor Hongarije."

Op de individuele afstanden stond Breeuwsma in de B-finale (500 meter) en A-finale (1000 meter), op de 1500 meter kreeg hij een penalty in de halve finales. Met een zesde plek in de superfinale eindigde hij als zevende in het klassement. "Ik heb er het beste van gemaakt en had op meer gehoopt. Het ging niet fantastisch, maar ik zat wel telkens op de juiste plek in de races. In de superfinale kon ik nog wat voor Itzhak betekenen. Wat voor cijfer ik dit toernooi geef? Gemiddeld een zeven, dus ik mag in ieder geval door naar het volgende jaar", besluit Breeuwsma met een lach.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan