Met twee medailles in zijn tas keerde Yves Vergeer maandag terug uit Polen. Op het WK voor junioren behaalde de 19-jarige Warmonder een zilveren plak op de vijf kilometer en pakte brons op de ploegenachtervolging. Na een wisselvallig seizoen stond Vergeer er op het belangrijkste moment. "Ik heb alles uit mezelf gehaald."

In het ijsstadion van Tomaszów Mazowiecki startte Vergeer afgelopen zaterdag in het laatste kwartet op de 5000 meter tegen de Rus Daniil Aldoshkin. Een zeer vlakke race met allemaal rondjes in de 31 seconden leverde de Nederlander een persoonlijk record op van 6.39,58. "Het was de perfecte race voor mij. Het ijs is wellicht niet zo snel als op Thialf, maar toch rijd ik een persoonlijk record", klinkt het tevreden. "Ik wilde niet te hard beginnen en mijn winst op het einde pakken. Zo gezegd, zo gedaan." Aldoshkin en Vergeer haalden tijdens hun race zelfs het duo in dat na hen was gestart. 

In de strijd om de wereldtitel moest Vergeer alleen zijn directe tegenstander voor zich dulden, die een tijd van 6.36,17 noteerde. "Die Rus heeft de wereldtitel echt gewonnen, met zo'n verschil. Je gaat altijd voor goud, maar als je weet dat je niet beter had gekund, is deze zilveren plak wel heel mooi en onverwacht." Het feestje werd langs de ijsbaan gevierd met zijn vader, opa en oma, zijn broer en diens vriendin. "Het was leuk dat zij erbij waren. Er zat sowieso best wat publiek op de tribunes, vooral op zondag. Veel Nederlandse supporters en ook veel Noren."

Dit bericht bekijken op Instagram

Vice World Champion 5K🥈

Een bericht gedeeld door Yves Vergeer (@yves.vergeer) op

Op die zondag stonden de teamonderdelen en de mass start op het programma. Samen met Jarle Gerrits en Harm Visser veroverde Vergeer de bronzen medaille op de ploegenachtervolging. Een week eerder op de Junior World Cup-finale in Minsk werd de oranjetrein ook derde, met Jordy van Workum erbij. Hij moest zich echter ziek afmelden voor het WK en zodoende werd Visser ingevlogen. "We reden in Polen voor het eerst in deze opstelling. Dat was even wennen, maar het ging best soepel", vertelt Vergeer, die zelf de eerste twee Junior World Cups miste.

Op het WK namen de mannen het in de tweede rit op tegen Kazachstan. Gedurende de race kreeg de Oranjeploeg zijn concurrent steeds meer in het vizier en in de voorlaatste ronde werden de Kazachen gelapt. "Het was een solide race, ondanks dat we op het einde wat moesten schakelen. Ik trok iets te hard door en dat gaf Harm ook aan, maar ik hoorde het niet omdat het publiek zo hard schreeuwde", lacht Vergeer. "Daarna hebben we dat mooi opgelost." In de laatste rit doken Rusland (goud) en Japan (zilver) nog onder de tijd van Nederland. "We zijn blij met brons, een mooie medaille."

Een paar uur later stonden Vergeer en Visser aan de start van de afsluitende mass start. De junioren rijden een koers over tien rondjes in plaats van zestien zoals bij de senioren. "Dat maakt zo'n race wel anders", aldus de Nederlands kampioen mass start bij de junioren. "Je hebt minder tijd om iets uit voeren. Het was ook een lastige mass start, want veel rijders kozen ervoor om gelijk achter mij te gaan zitten. Maar ook in een sprint had ik het gevoel dat ik hem kon winnen en ik was lekker op koers, maar toen ging het fout."

In de slotronde kwam Vergeer in de knel met de Japanner Tsubasa Horikawa, die uiteindelijk won, en ging in kansrijke positie onderuit. "Dat was heel zuur. Naar mijn idee had ik in ieder geval podium kunnen rijden en misschien zelfs kunnen winnen… Dat bleef nog wel even hangen, want ik voelde me het hele weekend al sterk. Maar als je daarna gaat relativeren, heb ik als enige jongen een individuele medaille gehaald en ook nog brons op de team pursuit. Na een wisselvallig seizoen sta ik er weer op het juiste moment en dat is iets heel moois om op terug te kijken."

Zijn wisselvallige seizoen kan deels worden verklaard door het feit dat Vergeer harder is gaan trainen. Hij traint sinds vorig seizoen met de 'grote' mannen van marathonploeg Okay Fashion & Jeans en combineerde dat deze winter met een stage bij Team IKO. "Ten opzichte van vorig jaar kan ik zwaardere en intensievere trainingen beter verwerken, maar daar moest ik wel aan wennen. Zulke leermomenten neem ik mee en uiteindelijk ben ik er wel beter van geworden, maar het had wat tijd nodig."

"In het eerste deel van het seizoen heb ik ook wat marathons gereden, de Trachitol Trophy en het NK. Maar die wedstrijden waren vooral als training voor de langebaan." Met dit wereldkampioenschap heeft de 19-jarige Vergeer zijn juniorentijdperk in stijl afgesloten. "Nu gaat het echt gebeuren", lacht hij. "Ik heb de volle focus gehad op het WK en daar wilde ik alles uit mezelf halen. Dat is gebeurd, vanaf nu is het kijken naar hoe we de komende jaren in gaan vullen."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 28 feb om 16:07