Tickets
Shop
Nieuws 29 feb 2020

Verbij valt met vier zevens naast podium, Nuis kwaad op Russen

Voor de derde keer in de geschiedenis ging de wereldtitel sprint bij de mannen naar een Japanner. Na Akira Kuroiwa in 1983 en 1987 pakte Tatsuya Shinhama, pupil van Johan de Wit en Dennis van der Gun, als tweede Japanner de wereldtitel. De boomlange Japanner hield Laurent Dubreuil en Min Kyu Cha achter zich. Kai Verbij werd op plek vier de beste Nederlander.

Foto : Soenar Chamid

Shinhama, die vrijdag al een baanrecord noteerde op de 1000 meter, bouwde zijn voorsprong in het klassement op de 500 meter nog verder uit door met 34,39 de afstand te winnen. Op de 1000 meter had hij aan een derde plek ruim genoeg om de wereldtitel veilig te stellen. De winst op de laatste afstand ging naar Kjeld Nuis, die zich revancheerde voor zijn slechte rit van vrijdag. Hij reed naar een winnende tijd van 1.08,38, een tiende boven het baanrecord dat Shinhama een dag eerder op de klok had gezet.

Hoewel Shinhama voorafgaand aan het titeltoernooi in Hamar niet als grootste kanshebber werd genoemd, kwam de wereldtitel volgens Johan de Wit ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. "Ik snap dat mensen denken: waar komt dit vandaan? Maar hij werd vorig jaar ook al tweede achter Pavel Kulizhnikov en die deed niet meer mee", doelde hij op de Rus die zich vrijdag met een beginnend griepje terugtrok. 

Shinhama behaalde op de WK Afstanden in Salt Lake City voor het eerst weer het niveau van vorig seizoen. Met een bronzen medaille op de 500 meter maakte hij een einde aan een moeizame periode. Volgens De Wit zat de 23-jarige Japanner halverwege december tegen een overtraindheid aan en zat hij enkele weken alleen maar op de fiets. "We hebben hem elke dag gemeten en langzaamaan kwam hij er weer bovenop. Sinds twee weken rijdt hij weer heel goed en dat resulteert nu in een wereldtitel. Ja, dit is echt te gek."

Foto : Sander Chamid

Verbij schaatst op wilskracht
Kai Verbij viel met een vierde plek net buiten het podium. De wereldkampioen van 2017 moest op de slotafstand 0,8 seconde goedmaken op Min Kyu Cha om alsnog een medaille te halen. Verbij, die op de tweede 1000 meter weliswaar sneller was dan op de eerste, kreeg het echter niet voor elkaar om de Koreaan te kloppen, mede omdat Cha op de 1000 meter ruim een halve seconde sneller was dan vrijdag. "Vierde worden is nooit fijn, maar dit was voor mij wel het maximale", stelde Verbij in het Vikingschip.

De 25-jarige sprinter van Team Reggeborgh vertelde voorafgaand aan het toernooi dat hij minimaal vier 9's nodig had om het podium te kunnen halen. Daar kwam hij naar eigen zeggen niet in de buurt. "Het waren vier 7's. Ja, en dan word je vierde", mompelde Verbij, die bij de WK Afstanden ook al geen podiumplek wist te halen. "Ik rijd vier stabiele races, maar het is niet heel bijzonder. Ik baal dat ik geen tijden heb gereden waar anderen van zouden schrikken, dat lukte me in het verleden vaak wel."

"Technisch gaat het gewoon niet zoals ik wil", ging de sprinter, die sinds het World Cup Kwalificatietoernooi de juiste ijzers nog niet heeft gevonden, verder "Op wilskracht kan ik nog wel een heel eind komen, maar daar heb ik nu gewoon niet genoeg aan. Of het gat in de toekomst te dichten is? Jawel, maar dan moeten onze 500 meter nog wel wat sneller." Tot slot wilde Verbij nog wel even iets kwijt over de Russen, die zich vrijdag allemaal terugtrokken. "Een vreemde actie, dit is vrij bijzonder."

Nuis haalt uit naar Russen
Ook Kjeld Nuis, winnaar van de tweede 1000 meter, wilde het vertrek van de Russen niet onopgemerkt laten gaan. De sprinter van Team Jumbo-Visma noemde het 'schandalig' dat Kulizhnikov, Viktor Mushtakov en Ruslan Murashov het toernooi niet afmaakten. "Ik vind het echt topsport onwaardig. Het is geen trainingswedstrijd waarbij je jezelf moet sparen voor volgende week. Je moet gewoon met de billen bloot."

Nuis eindigde zelf op de zevende plek in het klassement en baalde vooral van zijn eerste dag. "Denk je dat ik gisteren niet naar huis wilde na zo'n slechte rit? Ik ben blij dat ik hier mag staan op een WK. En dan knok ik tot de laatste meter", aldus Nuis bij de NOS. "Ik vind het heel jammer. Zonde voor het toernooi en voor de topsport. Ik ben heel benieuwd wat erachter zit. Het is niet de eerste keer met de Russen. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan