Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2020

Ter Mors: 'Dit gevoel heb ik al heel lang niet meer gehad'

Terwijl Miho Takagi met twee afstandsoverwinningen haar eerste wereldtitel sprint al bijna niet meer kan ontgaan, doen de Nederlandse vrouwen op plek vijf, zes en zeven nog altijd mee voor de podiumplekken. Jorien ter Mors, op plek vijf de best geklasseerde Nederlandse vrouw, spreekt van een geslaagde eerste dag. "Hier kan ik mee verder."

Foto : Sander Chamid

Hoewel de echte topvorm nog ontbreekt, liet Ter Mors op de eerste dag van het mondiale sprintvierkamp in Hamar zien dat ze nog altijd goed kan schaatsen. Op de 500 meter eindigde ze met een 'goede race' (38,22) op de twaalfde plek en op de 1000 meter had ze zelfs even het baanrecord van Brittany Bowe te pakken. Dat Miho Takagi (eerste) en Jutta Leerdam (tweede) er vervolgens nog onderdoor gingen, was voor Ter Mors bijzaak.

"Ik ben allang blij dat ik weer een beetje als vanouds rondrijd", stelt de 30-jarige rijdster van Team IKO, voor wie deelname aan het WK al als een hele overwinning voelde. "Zeker op de 1000 meter had ik eindelijk weer de power in de benen waar ik wat mee kan. Dat gevoel heb ik al heel lang niet meer gehad. Deze dag bevestigt dat ik echt weer op de goede weg ben en dat is voor mij verreweg het belangrijkst. Hier kan ik zeker mee verder."

Foto : Sander Chamid

De tijden die Takagi op het Noorse ijs noteerde (37,51 en 1.13,75), zijn voor Ter Mors op dit moment nog een stap te ver, maar daar is de 30-jarige Enschedese ook niet zozeer mee bezig. "Ik zag wel dat ze heel hard reed hoor, maar ik heb momenteel nog niet dezelfde vorm als zij. Misschien kan ik dat in de toekomst ook wel weer als ik de topvorm heb", aldus Ter Mors, die naar eigen zeggen nog niet aan een podiumplek denkt. "Ik hoop het morgen nog ietsje beter te doen en hopelijk kan ik dan nog een plekje opschuiven."

Jutta Leerdam staat na een vijftiende plek op de 500 meter en een tweede plek op de 1000 meter op de zesde plek in het tussenklassement. De kersverse wereldkampioene op de 1000 meter was vooral tevreden dat ze zich na een moeizame 500 meter ('op de opening liet ik te veel liggen') snel wist te herpakken. "Het is best moeilijk om binnen een uur weer scherp aan de start te staan als je niet goed hebt gereden", geeft Leerdam aan. "Ik mag dus zeker niet klagen over mijn 1000 meter, ook omdat ik behalve het EK en WK nog nooit internationaal op het podium heb gestaan."

Letitia de Jong, de derde Nederlandse vrouw op het WK Sprint, staat na de eerste dag op de zevende plek. De Friezin noteerde een tijd van 38,18 op de 500 meter en een tijd van 1.14,85 op de 1000 meter. Haar achterstand op Takagi is 1,22 seconden op de 500 meter. De Japanse heeft voor de tweede 500 meter een royale marge van 0,87 seconde op haar landgenote Nao Kodaira opgebouwd. De titelverdedigster kwam op de 1000 meter niet verder dan de achtste tijd (1.15,44). De Russin Olga Fatkoelina staat derde in de tussenstand, op 0,91 van Takagi.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan