Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2020

Teamonderdelen WK leveren weer goud op voor Nederlandse junioren

Na de successen van de voorbije dagen heeft ook de slotdag van het WK Junioren medailles opgeleverd voor Nederland. Femke Kok, Merel Conijn en Robin Groot veroverden het goud op de ploegenachtervolging door de Japanse en Russische dames ver achter zich te houden. De voorsprong van de dames bedroeg aan de streep maar liefst drie seconden, de Russinnen werden zelfs op 5,5 seconde gezet.

Foto : International Skating Union

De mannen reden met Harm Visser, Yves Vergeer en Jarle Gerrits. Ze haalden hun directe tegenstander in en zetten een tijd van 3.55,88 op de klok. De Noren beten zich vervolgens in de direct daaropvolgende rit al stuk op de tijd van de Nederlanders. In de slotrit kwamen de sterke teams van Japan en Rusland nog in actie. Beide ploegen gingen voortvarend van start en bouwden een mooie voorsprong op. Op de helft van de race zetten de Russen zelfs nog een extra versnelling in. Zij gingen er dan ook met het goud vandoor. De Japanners hielden genoeg over voor het zilver en de Nederlandse mannen pakten brons. 

Op de teamsprint zetten de Japanse vrouwen al vroeg in het programma een snelle tijd op de klok. De Russische vrouwen leken direct na de start volledig uit elkaar geslagen, maar op de streep waren zij toch een tiende sneller. In de slotrit was het aan Myrthe de Boer, Marrit Fledderus en Femke Kok om die tijd aan te vallen. Dat lukte. Met meer dan twee seconden voorsprong gingen de dames er met het goud vandoor. De mannen, met Stefan Westenbroek, Jarle Gerrits en slotrijder Kai in 't Veld, wisten het brons te pakken. De indrukwekkende Koreaanse ploeg greep het goud en de Russen werden tweede.

Valpartijen
Merel Conijn en Robin Groot vertegenwoordigden Nederland op het laatste onderdeel, de mass start. Na een duo-aanval van de Poolse vrouwen kwam Groot bij de vele strubbelingen in het peloton ten val. Conijn zette vervolgens met 600 meter te gaan een zeer kansrijke aanval op en leek op weg naar het goud, totdat de jury de koers stillegde. De Deense rijdster had namelijk een fikse snijwond opgelopen bij de valpartij en was blijven liggen.

Na de koers van de mannen werd de wedstrijd volledig over gereden. De Nederlandse vrouwen misten even de slag, maar dankzij puik werk van Conijn en de Koreaanse vrouwen werd het gat gedicht. Groot wurmde zich een weg naar voren en ging als leidster de slotronde in. Titelverdedigster Peveri drong nog even aan, maar de Italiaanse kon er niet meer voorbij komen. Achter de twee hield Conijn nog knap Natalia Jabrzyk van het brons.

Bij de mannen hielden Visser en Vergeer zich buiten de eerste schermutselingen vooraan de koers. In de slotfase schoven de twee goed mee naar de kop van de wedstrijd, maar met het luiden van de bel kwam Vergeer ten val. Visser werd daardoor gehinderd en zag zijn medaillekansen in rook opgaan. Tsubasa Harikawa, vrijdag ook al winnaar van de 1500 meter, won de eindsprint. Gabriel Odor en Jaewan Shin pakten zilver en brons. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.
Bekijk hier de livestream terug.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan