Sven Kramer heeft zich wegens privéomstandigheden 'totaal niet' kunnen voorbereiden op het WK Allround. De 33-jarige Fries gaf in een korte verklaring aan dat hij een vervelende week achter de rug heeft en er verder niet te veel op in wilde gaan.

"Door gezondheidsproblemen in de familie heb ik me niet kunnen voorbereiden op dit toernooi", meldde de negenvoudig kampioen bij de persbijeenkomst woensdagavond in Hamar. Op de vraag of hij wel aan de start staat zaterdag en zondag reageerde hij: "Ja, al vraag ik mezelf af wat ik hier doe, want ik heb op dit moment veel belangrijkere dingen aan mijn hoofd."

Jac Orie, coach van Jumbo-Visma, heeft Kramer niet op een andere gedachte proberen te brengen. "Als je het gevoel hebt om hier te willen rijden, is dat aan de rijder zelf. Hij is een liefhebber in hart en nieren en het zijn altijd hele lastige afwegingen", aldus Orie, die Kramer gewoon op dezelfde manier coacht als anders. "Maar hoe het verloopt, durf ik niet te zeggen."

Het WK Allround, dat dit jaar voor het eerste gecombineerd wordt gehouden met het WK Sprint, start zaterdag met de 500 meter. Daarna volgen de 5 kilometer (zaterdag), de 1500 meter en de 10 kilometer (beiden op zondag). Behalve Kramer staan ook Patrick Roest en Jan Blokhuijsen namens Nederland aan de start.

Meer informatie over het WK Sprint/Allround vind je hier.