Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2020

Na een jaar vol pech is Eline Seuren weer terug

Eerst brak ze haar ene enkel en daarna liep ze een scheur op in haar andere enkel. Eline Seuren (15) had afgelopen jaar behoorlijk wat tegenslag te verwerken en moest hard werken om weer terug te keren op het ijs. Na een lange revalidatie van bijna een jaar plaatste zich als nog voor de Challenge Cup in den Haag, waar ze de strijd aan ging met de nationale en internationale top.

Foto : Piet van Es

Ze weet het nog als de dag van gister. Die ene wedstrijd van vorig jaar in Luxemburg waarbij ze bij het inzetten van een dubbele Lutz ineens die steek in haar voet voelde. "Aanvankelijk leek het wel mee te vallen", vertelt Seuren in de kantine van de Uithof, waar de top van het kunstschaatsen is neergestreken voor de Challenge Cup en het NK Kunstrijden. "Maar in mijn hotelkamer begon mijn voet steeds meer pijn te doen en zwol hij helemaal op. Ik heb de vrije kür niet meer kunnen doen en ben naar huis gegaan."

Thuis zocht ze gelijk medische hulp en uit een CT-scan bleek dat er aan de bovenkant van haar linkervoet een scheurtje zat in een bot. "Ik zou geopereerd worden, maar een paar weken later had ik ineens niet veel pijn meer en waren mijn klachten verdwenen. Daarom had de arts toch besloten om het niet te opereren en mocht dat botje gewoon genezen."

"Dat genezen duurde echter wel lang en daardoor kon ik lange tijd niet schaatsen. Mijn coaches Nelun Boom en Thierry Cerez hebben een trainingsschema voor mij gemaakt, waarbij ik het weer rustig heb opgebouwd. In het begin mocht ik mijn voet nog niet zoveel gebruiken. Ik kan nu eindelijk weer pijnvrij schaatsen, maar dat herstel heeft wel bijna een jaar geduurd."

"Op het ijs had ik mijn oude gevoel snel weer terug. Omdat ik lange tijd niet hard kon trainen, heb ik veel gestretcht en daardoor zijn mijn bewegingen een stuk sierlijker geworden. Ik vind het fijn om zo vrij over het ijs te bewegen en ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Ik train nog niet zo hard als ik vroeger deed, maar ik ben op de weg terug. Ik kan mijn voet steeds meer belasten."

Op de Challenge Cup reed de jonge schaatsster uit Den Bosch nog niet zo goed als ze had gehoopt. Haar korte kür ging erg goed, totdat ze bij de passenserie onderuit ging. "Daar baalde ik zo van", vertelt ze. "Ik had juist een hele goede kür neergezet en ik val normaal gesproken nooit bij mijn passenserie. In mijn korte kür ben ik als dertigste geëindigd en daar ben ik niet tevreden over. Ook mijn vrije kür viel tegen. Ik ben twee keer gevallen en had meer van mezelf willen laten zien."

Seuren is echter nog maar vijftien jaar en ze heeft nog een lange weg te gaan. Ze kan nog een hoop leren en daar is ze zich van bewust. "Volgend seizoen hoop ik er weer helemaal terug te zijn", zegt ze optimistisch. "Ik wil weer nieuwe elementen leren en hoop dan triples te kunnen springen. En het zou mooi zijn als de dubbele axel een vast onderdeel wordt van mijn kür."

Julia van Dijk
Van de Nederlandse schaatssters reed Julia van Dijk de beste vrije kür. Bij de Advanced Novice Ladies werd zij met een puntentotaal 65.45 knap derde achter de Zwitserse Sophia Katerina Fraser en de Finse Janna Jyrkinen. In het eindklassement eindigde ze als vierde. Daarmee veroverde zij ook de Nederlandse titel. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan