Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2020

Melle van 't Wout wint brons in eerste World Cup-finale

Voor het eerst in zijn carrière stond Melle van 't Wout zondag in de finale van een wereldbekerwedstrijd en meteen pakte hij een bronzen medaille. De negentienjarige shorttracker veroverde het brons op de 500 meter. Een klein uurtje later stond hij weer op het podium met eveneens een bronzen plak op de aflossing.

Foto : International Skating Union

In de voorrondes van de 500 meter had Van 't Wout zich al door een aantal penibele situaties geslagen. In de kwartfinale bevond hij zich namelijk tot in de laatste ronde op een positie die hem niet door zou laten gaan. Pas in de laatste ronde kon hij met een behendige beweging binnendoor twee man inhalen om alsnog als tweede te finishen. In de halve finale kwam hij als derde over de meet, maar mocht hij alsnog door naar de finale nadat de voor hem geëindigde Dag-yeom Kim een penalty kreeg.

Ook na afloop van de finale van de 500 meter was het nog even afwachten of Van 't Wout wel een medaille had veroverd. Hij was namelijk als vierde over de streep gekomen, achter Steven Dubois, Dae-heon Hwang en Shaolin Sandor Liu. De scheidsrechter bekeek echter nog de videobeelden van de incidentrijke wedstrijd, waarna hij een penalty toekende aan de Zuid-Koreaan. Dat betekende dat de jonge Nederlander doorschoof naar het podium. 

Van 't Wout vecht in de achtergrond om zijn podiumplek | Foto : International Skating Union

Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf kwamen ook in actie op de 500 meter, maar de kwartfinale was voor beiden het eindstation. De Laat kwam ten val, terwijl Hoogerwerf aan een derde plek in zijn kwartfinale niet genoeg had om door te gaan.

Relaybrons
Even later stond Van 't Wout samen met Daan Breeuwsma, Sven Roes en De Laat weer op het ijs voor de aflossingsfinale. Met Zuid-Korea, Rusland en China vonden zij drie sterke tegenstanders tegenover zich. Met nog twaalf ronden te gaan sloegen de Koreanen een gat met de rest van het veld, terwijl de Nederlanders en de Russen stuivertje wisselden om de tweede plek. Die strijd werd uiteindelijk in het Russische voordeel beslist, waardoor de Nederlanders met het brons naar huis gingen. Ook Hoogerwerf mocht een bronzen medaille ophalen, omdat hij eerder dit weekend op de aflossing in actie kwam. 

Op de tweede 1500 meter van het weekend was er geen Nederlands succes. Roes, de zilveren medaillewinnaar van zaterdag, kon zich via de herkansingen proberen te kwalificeren voor de halve finale, maar dat lukte niet. Breeuwsma had vrijdag in de kwalificatie een penalty opgelopen, waardoor Friso Emons de enige Nederlander was die in de halve finale in actie kwam. Hij reed een goede race, waarbij hij lang in derde positie achter Dong-wook Kim en Charles Hamelin reed. Bij een inhaalpoging op Hamelin hinderde hij de Canadees, waarmee hij een penalty incasseerde. Het goud in de finale was voor Ji-won Park, die Semen Elistratov en John-Henry Krueger voorbleef. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.

Er zijn nog tickets te verkrijgen voor de World Cup-finale van 14 tot en met 16 februari in de Sportboulevard Dordrecht. Kom jij TeamNL aanmoedigen?


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan