Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2020

Marcel van Ham neemt nu écht afscheid

Foto : Soenar Chamid

Marathonschaatser Marcel van Ham is bezig aan zijn laatste seizoen in het peloton. Dat vertelde de Alkmaarder onlangs aan het Noordhollands Dagblad. Twee jaar geleden liet Van Ham ook al optekenen dat het zijn laatste seizoen was, maar ging hij toch door. Nu is zijn keuze definitief.

Destijds verlengde hij zijn contract met Okay Fashion & Jeans, waar hij zijn rol als meesterknecht met verve vervulde. Dit seizoen komt hij uit voor de formatie van OR Quest / Bouw & Techniek, waar hij een vrijere rol hoopte te krijgen. "Dat is er niet helemaal uitgekomen. Heeft niets te maken met financiën of met faciliteiten, maar vooral omdat ik er zelf niet alle overgave in heb kunnen leggen. Ik was al bezig met de veranderingen in mijn leven naar een maatschappelijke carrière", vertelt hij tegenover de krant. 

Twee jaar geleden werd Van Ham voor de eerste keer vader, nu is een tweede kleine in aantocht. Het teken voor de 29-jarige schaatser om zijn sportieve carrière volledig in te ruilen voor zijn maatschappelijke. Hij wil geen concessies doen aan de keuzes die hij maakt. "Als ik topsporter ben, wil ik dat voor de volle honderd procent zijn. Als dat niet kan, is er voor mij geen alternatief. Ik wil geen pelotonvulling zijn, wil niet achteraan schaatsen. Omdat ik te goed weet hoe het is om vooraan te rijden."

Van Ham wist gedurende zijn loopbaan in het A-peloton nooit als eerste over de streep te komen. Zijn beste prestatie is de tweede plaats op het KPN NK Marathon van 2015 (achter Jorrit Bergsma) en bij de KPN Marathon Cup in Den Haag in 2017. Bij die wedstrijd eindigde hij als tweede achter Bart de Vries, die de snelste was uit een omvangrijke kopgroep. 

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan