Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2020

Leerdam trapt WK af tegen Herzog, Nuis ontmoet Dombek en Dubreuil

Vrijdagavond trappen de sprinters het schaatsweekend af met hun eerste 500 en 1000 meter. Om 17.30 rijden eerst de vrouwen hun eerste 500 meter, even na zessen beginnen de mannen aan hun sprinttoernooi. Jorien ter Mors is de eerste Nederlandse die in actie komt. Zij start in de negende rit tegen Heather Mclean.

Foto : Soenar Chamid

Voordat Ter Mors op het ijs verschijnt is de eerste kanshebber voor de wereldtitel al geweest. Miho Takagi rijdt namelijk in rit acht tegen Ruining Tian. Titelverdedigster Nao Kodaira trapt haar campagne af in de elfde rit tegen Letitia de Jong. De Japanse werd twee weken terug nog wereldkampioene op de 500 meter. In de laatste ritten passeren ook nog veel favorieten de revue. Olga Fatkulina en Angelina Golikova zorgen in de twaalfde rit voor een Russisch onderonsje en Jutta Leerdam start in rit dertien tegen Vanessa Herzog.

Op de 1000 meter start Herzog opnieuw tegen een Nederlandse. Ter Mors gaf eerder deze week aan vooral op de langste sprintafstand goed te willen presteren en mag dat tegen de Oostenrijkse bewijzen. Na opnieuw een duel tussen twee Russen, Fatkulina en Kachanova, rijdt De Jong tegen Takagi. Wereldkampioene Leerdam mag tegen Kimi Goetz opnieuw tonen hoe goed ze die afstand beheerst. Nao Kodaira en Brittany Bowe sluiten af in de veertiende en laatste rit. 

Bij de mannen komt Kjeld Nuis al vroeg op de startlijst voor. De onttroonde wereldrecordhouder op de 1000 meter start in rit drie tegen Hendrik Dombek. Thuisfavoriet Håvard Lorentzen is de volgende kanshebber op het ijs. De Noor treft in rit zeven Artur Nogal. Dai Dai N'tab rijdt vervolgens tegen Joel Dufter en Kai Verbij komt in de negende rit in actie tegen David La Rue. Titelverdediger Pavel Kulizhnikov schaatst in de elfde rit tegen Min Kyu Cha, de zilveren medaillewinnaar van vorig jaar Tatsuya Shinhama sluit in de veertiende rit de afstand af tegen Viktor Mushtakov. 

De mannen sluiten de dag af met hun eerste 1000 meter. N'tab rijdt al in de tweede rit tegen Young Jin Kim, Shinhama komt in rit zes op het ijs tegen Jae Woong Chung. Pas vijf ritten later komen we de volgende grote kanshebber tegen. Verbij mag het in de elfde rit opnemen tegen Zhongyan Ning. In de ritten daarna start Nuis tegen Dubreuil, Ihle tegen Lorentzen en het slot van de dag wordt verzorgd door Ruslan Murashov en Kulizhnikov. 

Bekijk hier de volledige startlijsten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan