Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2020

Joep Wennemars is in de vorm van zijn leven en wint NK Allround

Joep Wennemars (17) was dit weekend in de vorm van zijn leven. Op het NK Allround en Afstanden won hij bij de junioren B maar liefst vier nationale titels. Hij schreef de 500, 1000 en 1500 meter op zijn naam en won daarmee het allroundklassement. "Zo goed als nu heb ik nog niet eerder geschaatst", zegt Wennemars blij.

Foto : Hanneke Mennens

Wennemars schaatste in Enschede bijna iedereen naar huis. Op de sprintafstanden was hij een klasse apart en ook de 1500 meter schreef hij op zijn naam. "Het gaat boven verwachting", stelt de jonge schaatser uit Dalfsen. "Ik ging hierheen om een medaille te halen en ik wist dat ik wel kans maakte op de 500 meter. Maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven dromen."

Het schaatsen heeft hij niet van een vreemde. Als zoon van oud-topschaatser Erben Wennemars is Joep het schaatsen met de paplepel ingegoten. De afgelopen tijd heeft de jongeling een hoop progressie geboekt. Waar hij een paar jaar geleden nog elfde werd op het NK, doet Wennemars nu met de top mee. "Natuurlijk heb ik mezelf in technisch opzicht verbeterd, maar deze titels zijn vooral het resultaat van alle mentale progressie die ik heb geboekt. Ik weet steeds beter hoe ik dit soort grote wedstrijden moet schaatsen."

Privilege
"Daarbij heb ik ook veel aan mijn pa. Zomers trainen wij veel samen en ik realiseer me dat het een privilege is om met hem te kunnen schaatsen. Er zijn niet veel mensen die dat met hun vader kunnen doen. Ik heb een hoop aan hem als coach, maar ook als oud-schaatser. Erben weet gewoon hoe hij bepaalde situaties aan moet pakken en wat ik wel en niet moet doen. Hij is een goede trainer en helpt me voor te bereiden op grote wedstrijden."

Foto : Hanneke Mennens

Voor het NK was Wennemars al een paar dagen lang heel zenuwachtig. "Het was verschrikkelijk. Ik heb de afgelopen dagen geen leuke tijd gehad. Ik was zelfs gespannen voor de training. Ik probeerde alles wat met de wedstrijd te maken had goed te doen en dat is goed gelukt."

"Tijdens de wedstrijd zelf laat ik me soms nog afleiden door kleine dingen. Zo was mijn opening op de 1500 meter niet goed en ging ik in de eerste bocht bijna onderuit. Ik wilde sneller openen dan mijn tegenstander, maar dat mislukte. Toen moest ik dus de knop omzetten en hard achter mijn tegenstander aan. Ik had ook niet verwacht dat 1.53 genoeg zou zijn voor de winst. De andere jongens kwamen echter niet aan mijn tijd."

Opluchting
Ook zijn 500 meter was goed. In Mats Siemons trof Wennemars een sterke tegenstander, dus hij mocht gelijk aan de bak. "Ik wist dat ik die rit moest winnen. Ik opende prima en reed in de bocht goed met Mats mee. Daarna had ik een goede kruising en reed ik twee goede bochten. Ik kwam als eerste het rechte stuk op en daarna was het vechten voor wat ik waard was. Mijn laatste 100 meter was wat slordig, maar ik won de 500 meter wel."

Na twee dagen schaatsen heeft de jonge schaatser ook het allroundklassement gewonnen, hij bleef Tim Prins en Stan van Vliet voor. "Ik heb niet teveel naar dat klassement gekeken en me op de verschillende afstanden gericht. Ik wilde elke afstand zo goed mogelijk rijden en dat is gelukt. Dit is voor mij een hele opluchting en ik ben blij met mijn nationale allroundtitel."

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan