Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2020

Groenewoud revancheert zich voor gebeurtenissen Weissensee met zege in Hoorn

Na de tumultueuze gebeurtenissen op de Weissensee heeft Marijke Groenewoud zich bij haar eerste wedstrijd op kunstijs meteen gerevancheerd. Bij de twaalfde KPN Marathon Cup greep zij na een wedstrijd over 100 ronden de overwinning uit een kopgroep. Klassementsleidster Imke Vormeer miste weliswaar de slag, ze won wel de sprint van het peloton en behoudt zodoende de oranje trui.

Foto : Hidde Muije

Groenewoud, die na het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee terug naar Nederland was gereisd, had twee weken na haar verloren prijs in de Aart Koopmans Memorial haar zinnen gezet op de wedstrijd in Hoorn. De naar de overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman vernoemde wedstrijd viel bij de vrouwen pas laat in een plooi. Ruim over de helft van de wedstrijd scheidde een groep van zeven dames zich af van het peloton, met daarbij veel grote namen. Naast de uiteindelijke podiumklanten waren dat Lisa van der Geest, Merel Bosma, Jessica Merkens en Elsemieke van Maaren. 

Inge Mostert probeerde namens Nedflex nog de oversteek te wagen en kreeg daarbij de hulp van ploeggenoten Pien van den Bos en Loesanne van der Geest. De kopgroep van zeven wachtte de achtervolgster echter niet op en maakte de ronde vol, waarna de ploegen van Turner (Bosma en Van der Geest) en Mastermind (Engbers) aan kop van het peloton. 

Mostert wist wel uit de greep van het peloton te blijven en eindigde op een keurige achtste plaats, Vormeer won de sprint van het peloton en pakte daarmee kostbare punten voor het klassement om de KPN Marathon Cup. Engbers probeerde in de slotfase nog weg te rijden uit de kopgroep, maar de andere dames waren bij de les en schonken haar geen ruimte. Van der Geest trok vervolgens de sprint aan voor haar ploeggenote Bosma, maar Groenewoud en Kamminga wisten haar nog te passeren. 

"Deze wedstrijd wilde ik heel graag winnen", vertelde een blije Groenewoud voor de camera. "De Weissensee was best wel hectisch, maar dit is gelukt. Manon zat erbij, dus daar moest ik achter zitten en daarna in de sprint er voorbij." Met nog twee marathons te gaan staat ze nog altijd aan de leiding in het jongerenklassement. "Ik ga niet naar Zweden, maar die witte trui hoop ik in de komende wedstrijden natuurlijk wel te behouden."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan