Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2020

Chloé Hoogendoorn verbaast zichzelf en wint NK Allround bij de junioren B

Ze kon bijna niet uit haar woorden komen. En zichzelf hard op haar borst slaan is niet haar stijl. Maar Chloé Hoogendoorn was erg blij met haar overwinning op het NK Allround voor junioren. "Ik had dit echt niet verwacht", zei de 15-jarige schaatsster uit Woubrugge. "Ik dacht dat Evelien Vijn me op de drie kilometer nog wel voorbij zou gaan."

Foto : Hanneke Mennens

Evelien Vijn en Chloé Hoogendoorn lieten op het NK in Enschede bij de junioren B een prachtige strijd zien om de allroundtitel. Terwijl Hoogendoorn met haar explosieve benen de beste was op de 500 en de 1000 meter, pakte Vijn de winst op de 1500 en de 3000 meter. "Het was echt spannend", zegt Hoogendoorn. Op de drie kilometer moest in een rechtstreeks duel worden uitgevochten wie er met het allroundklassement vandoor ging. "Ik had nog een marge van 4,5 seconde, maar ik was er niet zeker van of dat genoeg was. Evelien reed ook zo hard. Ik dacht dat ze mij nog zou verslaan."

Haar hele lijf stond onder spanning en haar benen verzuurden volledig. En toch hield Hoogendoorn stand. Met alles wat ze in haar macht had probeerde ze bij haar directe concurrente Vijn te blijven. "Natuurlijk deden mijn benen pijn, maar ik wilde niet opgeven. Ik denk dat ik dat vooral mentaal goed heb gedaan. Ik wilde zo graag winnen en heb mijn schaatsen slag voor slag op het ijs gezet. Ik ben door blijven schaatsen en bij Vijn in de buurt gebleven."

De basis voor haar kampioenschap legde Hoogendoorn op de 500 en de 1000 meter. Met haar snelle rondjes en haar explosieve schaatsen pakte ze op beide afstanden de nationale titel. "Ik heb de laatste tijd hard getraind", zo verklaart de Zuid-Hollandse haar succes. "En ik heb bij het RTC Zuidwest een goed team en dat motiveert me om nog harder te schaatsen."

Evelien Vijn | Foto : Hanneke Mennens

Vijn pakte achter Hoogendoorn de tweede plek op het NK Allround en moest dus genoegen nemen met het zilver. "Daar ben ik heel blij mee", vertelt de schaatsster uit Wieringerwerf. "Ik heb dit weekend de 1500 en de 3000 meter gewonnen en ook mijn 500 meter was goed. Op die afstanden heb ik niets laten liggen en heb ik gewoon drie goede races gereden. Alleen mijn 1000 beter had beter gekund."

Op de drie kilometer kreeg Vijn de kans om Hoogendoorn in te halen in een rechtstreeks duel. "Het gat was met Chloé was best wel groot. Zij kon bovendien achter mij aan schaatsen en ik moest mijn eigen race rijden. Dat was voor haar wel lekker. Uiteindelijk reed ik een best snelle tijd (4.20, red.) en heb ik een goede rit neergezet. Ik ben blij met de wijze waarop ik geschaatst heb en heb er voor mijn gevoel alles uitgehaald. Dan kan ik ook niet anders dan tevreden zijn met die zilveren plak op het NK Allround." Vijn gaf haar weekend zondag nog extra glans door de winst te pakken op de massastart. Zo voegde zij nog een nationale titel toe aan haar palmares. 

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan