Tickets
Shop
Nieuws 26 dec 2020

Roest zegeviert in baanrecord: 'Moest een goede tijd neerzetten'

Patrick Roest heeft de 5000 meter gewonnen op het WK Kwalificatietoernooi. De rijder van Team Jumbo-Visma wist net onder het baanrecord te duiken: 6.08,21. Sven Kramer eindigde op gepaste afstand als tweede en in de slotrit kaapte Jorrit Bergsma het laatste WK-ticket voor de neus van Marwin Talsma weg.

Foto : Soenar Chamid

"Ik moest een tijd neerzetten, dan kun je maar beter een goeie neerzetten", zegt Roest droogjes. Met een tijd van 6.08,21 verbeterde hij zijn eigen baanrecord van 6.08,92. "Ik wist dat de vorm goed was, maar dat er uiteindelijk een lage 6.08 in zit, is onwijs mooi." Roest kwam als eerste van de favorieten in actie en reed een vlakke en snelle rit, die hij met drie rondjes van 28 seconden ijzersterk afsloot. De 25-jarige rijder van Team Jumbo-Visma was erg gespannen voor de race. "Er hangt heel veel van deze wedstrijd af. Je moet je gewoon zien te plaatsen en ik ben blij dat dat gelukt is."

Eerder won Roest dit seizoen in Heerenveen al de 5000 meter bij de Daikin NK Afstanden (6.10,16) en bij het Daikin NK Allround (6.15,31). Op het WK Kwalificatietoernooi wordt morgen de 1500 meter verreden en maandag staat de tien kilometer op het programma. "Ik hoop dat ik dit lekkere gevoel meeneem op die afstanden. Zorgen voor dezelfde spanning is voor mij niet echt een probleem, want ik word al zenuwachtig van een trainingswedstrijd", lacht Roest. "De 10.000 meter is voor mij de lastige afstand. Dit seizoen ben ik daar tot nu toe het minste op geweest. Ik wil die tien kilometer beter rijden en deze 5000 meter heeft mij daar ook zelfvertrouwen voor gegeven."

Vertrouwen
In de rit na Roest nam Sven Kramer het op tegen Marwin Talsma. Met een bekeken race, waarin Kramer zijn rondetijden met een ouderwetse versnelling afbouwde, kwam hij uit op een tijd van 6.12,57. Dat was voldoende om zich te plaatsen voor de WK Afstanden in februari. "Dit was geen wedstrijd om te gokken met rondjes van 28 seconden in het begin, dat doet Patrick ook niet." Op een oefensessie reed Kramer afgelopen zaterdag nog onder zijn eigen baanrecord op de 3000 meter, maar vandaag kon hij dat naar eigen zeggen niet op het ijs krijgen.

"Vorige week was ik scherper en agressiever en vandaag was de race tot de helft iets te behouden", analyseert hij. Kramer had op deze vijf kilometer meer competitie van Talsma verwacht. "Daardoor rijd ik in het begin rondjes van 30 seconden en dat is gewoon zonde. Maar je moet het ook alleen kunnen", klinkt het gedecideerd. "Het gevaar van zulke wedstrijden is ook dat je in de knel komt met kruisingen en daar zit je helemaal niet op te wachten. Ik was meer met mijn tegenstander bezig dan met de eindtijd."

Het verschil van ruim vier seconden op Roest is groot, geeft Kramer toe. "Op dit moment staat Patrick op eenzame hoogte, maar ik denk zeker dat het reƫel is dat ik het gat met hem kan dichten. Als jij de druk er vol op zet, gaan mensen foutjes maken. Dit is te comfortabel voor Patrick. Dat is zijn verdienste en mijn tekortkoming op dit moment. Ik kom uit een ander traject", doelt de 34-jarige Fries op het missen van het Daikin NK Allround door griep. "Ik moet nog wat vertrouwen opdoen om richting de 6.08 te kunnen. Dat heeft tijd nodig, maar dit biedt zeker perfectief."

Mispeer
De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de ijskwaliteit in Thialf, met Kramer als voornaamste spreekbuis. Na afloop van de vijf kilometer kwam het onderwerp wederom ter sprake. "Als er een baanrecord wordt gereden, kun je over vandaag niet klagen", zegt Kramer. "Maar wij willen dat de ijskwaliteit constant op dit niveau is. Hard schaatsen is ons werk en wij willen elke dag deze omstandigheden zodat we naar de Olympische Spelen kunnen toewerken. Het is een uitdaging om de ijsvloer dagelijks zo te krijgen, maar ik denk dat dat geen onrealistische vraag is."

In de slotrit zorgde Jorrit Bergsma nog voor een spannende ontknoping. De stayer van Team Zaanlander leek zich met een constante rit probleemloos te gaan nestelen tussen Roest en Kramer, maar op de finish bleef hij uiteindelijk maar nipt voor Talsma (6.13,82 om 6.13,85). "Ik had niet in de gaten dat het zo kantje boord was", zegt Bergsma. "In de laatste ronde kwam ik te dicht op de blokken in de bocht en maakte ik een mispeer waardoor ik mijn snelheid verloor. Dan schiet de rondetijd ineens omhoog. Je komt over de streep, ziet de derde tijd staan en denkt dan: dat is mooi."

Nederland is voor de WK Afstanden nog niet helemaal zeker van de derde startplek op de 5000 meter. Die moet worden veiliggesteld bij de twee World Cups in januari. "Dat wist ik niet", klinkt het verrast, "dan moeten we nog aan de bak." Voor de 34-jarige Fries is de voorbereiding op dit seizoen anders verlopen dan andere jaren, omdat het marathonseizoen nog altijd niet is begonnen vanwege de coronamaatregelen. "Normaal gesproken heb je wedstrijdritme, dat is nu niet zo en dan moet je alles in een training doen. Ik heb wel oefensessies gereden, maar het is altijd even kijken waar je staat in een echte wedstrijd. Toch mooi dat het wel goed zit", glimlacht Bergsma.

Talsma en Marcel Bosker liepen WK-tickets mis, maar mogen als nummers vier en vijf van het klassement nog wel van start gaan bij de wereldbekers in Heerenveen.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan