Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2020

Razendsnelle Kok slechts fractie boven Nederlands record op 500 meter

De voorbij razende storm Bella zorgde zondag voor zeer gunstige omstandigheden in Thialf op het WK Kwalificatietoernooi. Op de 500 meter zette Femke Kok een razendsnelle tijd neer van 37,08 en verzekerde zich daarmee van de WK Afstanden. Ook Jutta Leerdam en Suzanne Schulting zullen half februari namens Nederland van start gaan op de kortste afstand.

Foto : Sander Chamid

Op de 500 meter telde de snelste tijd na twee omlopen. Kok versloeg Leerdam tweemaal in een rechtstreeks duel. De twee sprintsters stuwen elkaar dit seizoen tot grote hoogte. In de tweede manche was Kok opnieuw de snelste, maar bleef een nieuwe persoonlijke toptijd uit (37,36). Leerdam reed een persoonlijk record van 37,24 en noteerde daarna 37,53. In de eerste omloop maakte Michelle de Jong de top drie nog compleet met een tijd van 37,79, maar ze wist zelf in de tweede race niet te verbeteren terwijl Schulting 37,71 op de klok zette. De Jong mag wel de wereldbekerwedstrijden rijden, net als Dione Voskamp (37,93 in eerste omloop). 

Op de eerste omloop zette Kok haar snelste opening ooit neer (10,3) en kon ze de race doortrekken met haar snelste rondje (26,7). Na het passeren van de finish moest de 20-jarige Friezin even goed op het bord kijken welke tijd er bij haar naam stond. "Ik zag 37,0 staan en wilde juichen, maar ik had zoveel snelheid dat ik bijna viel", lacht ze. Met de tijd van 37,08 bleef Kok slechts twee honderdste boven het Nederlandse record van Thijsje Oenema, die zij in 2013 in Salt Lake City reed. Het baanrecord van Angelina Golikova (37,02) miste ze ook op een haar na. "Ik had niet gedacht aan een nationaal record of baanrecord, maar stiekem baal je dat het niet is gelukt. Ik vind het wel heel cool dat ik zo dichtbij zit."

"Ik wist dat de omstandigheden snel waren en dan wil je graag goed rijden, maar het is altijd afwachten hoe je je voelt tijdens zo'n rit", zegt Kok. Door de lage luchtdruk konden de schaatsers hogere snelheden halen dan ze gewend zijn, zeker in Thialf. "Die hogere snelheid merk je vooral als je de laatste binnenbocht in gaat en op het laatste rechte stuk. Je benen bewegen zo hard als je kan en met die snelheid voelt dat heel anders. Het is wel een goed gevoel, haha. Je kan daardoor verkeerd uitkomen voor de bocht, daar probeerde ik me vandaag op te focussen. Dat is goed gelukt."

Verrassen
Lage luchtdruk of niet, Suzanne Schulting had daar geen boodschap aan. De 23-jarige shorttrackster verraste zichzelf met een WK-ticket op de 500 meter. Een uur na de race staat ze 'met een bek vol tanden' de pers te woord. "Ik had dit echt niet verwacht. Net als na mijn olympische titel in 2018 had ik nu zoiets van: wat is er nou gebeurd?", grijnst Schulting. "Het is vooral een heel lekker gevoel dat ik nog ergens in kan verrassen. Na alle negativiteit van corona en geen wedstrijden kunnen rijden in het shorttrack is dit een heel gave bijkomstigheid. Het geeft een enorme kick."

Foto : Sander Chamid

Na twee succesvolle shorttrackweekenden pakte Schulting het langebaanschaatsen vorige week vrijdag weer op. Het doel van dit WK Kwalificatietoernooi had ze gezet op de 1000 meter, die maandag wordt verreden. De twee 500 meters waren meer bedoeld voor het wedstrijdgevoel. "Ik hoopte wel iets moois te laten zien, ook met het oog op het klassement voor het EK Sprint. Maar ik zie mezelf niet als een specialist op deze afstand zoals Femke." Met shorttrack heeft de Friezin zich dit seizoen ook wel sterk verbeterd op de 500 meter. Ze heeft erg getraind op de eerste anderhalve ronde. "Misschien haal ik toch ook op de langebaan profijt uit de agressie die ik heb geoefend."

Volgens Schulting zat in die agressiviteit in ieder geval het verschil tussen de eerste en tweede omloop. Op de eerste 500 meter eindigde ze nog op de negende plek, wel met een persoonlijk record van 38,31. "Ik was niet fel genoeg en had meer een 1000 meterslag op het rechte stuk. Bij de tweede omloop heb ik het ritme omhoog gegooid." Die agressie resulteerde in een uitstekende tijd van 37,71. Aan het begin van het seizoen stond haar persoonlijk record nog op 38,87. "Dat is niet normaal, nee. Meer dan een seconde van je PR afhalen, zoiets doe je in je juniorentijd", lacht ze.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan