Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2020

Nieuwe tegenvaller voor Canadezen: Olympic Oval langer zonder ijs

De Canadese schaatsers kunnen ook de komende maanden nog niet terecht op het ijs van de Olympic Oval in Calgary. Vanwege aanhoudende technische problemen blijft de ijstempel zeker tot eind mei dicht.

Het stadion, dat werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1988, ondervond een hevige, mechanische storing waardoor het niet meer in staat was om door te gaan met het maken van ijs. "Deze problemen hebben we ook al eens in 2016 en 2018 gehad", meldt het management van de Oval op haar eigen site. "Het enige wat we kunnen doen om het op te lossen, is het vervangen en upgraden van de bestaande apparatuur."  

Het is een nieuwe tegenvaller voor de Canadese schaatsers, die al maanden verlegen zitten om een ijsbaan. Sinds de Olympic Oval in september te maken kreeg met technische problemen kunnen de Canadezen amper ergens terecht. Op een trainingskamp in Fort St. John (waar de enige andere overdekte ijsbaan gehuisvest is) na, moeten de rijders het hebben van shorttrackijs of skeelerpistes. Sinds kort kunnen ze terecht op een buitenijsbaan in Red Deer.

Achterstand
Voor Ivanie Blondin, regerend wereldkampioene op de mass start, is de motivatie al een tijdje ver te zoeken. Nog voordat de Canadese bond een beslissing gaat nemen over het al dan niet afreizen naar Nederland voor de World Cups en WK Afstanden heeft de 30-jarige Canadese de oversteek naar Europa al gemaakt. Samen met haar partner Konrad Nagy (waar ze onlangs mee getrouwd is) traint ze nu met het Hongaarse team mee om zich voor te bereiden op de wedstrijden in Heerenveen.

"Op een bepaald moment moet je gewoon voor jezelf kiezen en dat heb ik nu gedaan", vertelt Blondin in gesprek met CBC. "We hebben dit seizoen nog maar vier weken op het ijs gestaan en ik heb het gevoel dat ik een behoorlijk achterstand heb op de rest van de wereld. Als ik dit seizoen geen wedstrijden rijd, denk ik dat mijn kansen voor de Olympische Spelen wel verkeken zijn. Natuurlijk zal ik me heus wel plaatsen, maar ik ben dan niet op het niveau om mee te doen voor de medailles", aldus de nummer twee van het afgelopen WK Allround.

Ook Ted-Jan Bloemen gaf onlangs aan dat hij de afgelopen maanden moeilijke momenten heeft gekend. De regerend wereldkampioen op de 5 kilometer moet er niet aan denken dat hij dit seizoen niet in actie komt. "Stel dat onze eerstvolgende wedstrijd pas in november is, dan moeten we ineens elf maanden zien te overbruggen. Hoe gaan we dat in godsnaam doen?" vraagt hij zich hardop af. De tot Canadees genaturaliseerde Nederlander zou het wel aandurven om begin januari de oversteek te maken. "Ik mis het schaatsen enorm."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan