Tickets
Shop
Nieuws 01 dec 2020

Langebaansucces bevestigt goed gevoel bij Schulting: 'Ik wist dat ik dit kon'

Nee, de bronzen medaille op haar eerste Daikin NK Sprint kwam niet als een verrassing voor Suzanne Schulting. De 23-jarige shorttrackster heeft het langebaanschaatsen nooit helemaal losgelaten. Omdat de World Cups bij het shorttrack vanwege de coronapandemie zijn geschrapt, kon ze de focus even verleggen naar de NK's op de langebaan. "Ik heb laten zien dat ik het kan."

Foto : Sander Chamid

Al maanden weet Schulting dat ze fysiek in uitstekende vorm verkeert. In de shorttracktrainingen wordt alles gemonitord en krijgt ze haar rondetijden te zien. Maar ze kon het tot nu toe nog niet laten zien in de wedstrijden. Vanwege de coronapandemie zijn alle wereldbekerwedstrijden uit de shorttrackkalender gehaald. Normaliter zou het nationale team nu in Azië aan het racen zijn.

De aanpaste schaatskalender bood Schulting de kans om zich wel op de langebaan te meten met de Nederlandse top. Op de Daikin NK Afstanden reed ze nog een fractie boven haar persoonlijk record van 1.15,70 op de 1000 meter. Ze werd er zesde mee en dat stemde haar al redelijk tevreden. Maar de shorttrackster weet dat er nog meer in zit. Afgelopen weekend op het Daikin NK Sprint verbeterde ze zichzelf twee keer op de 500 meter (38,57 en 38,35) en ook op de 1000 meter (1.14,89). Die progressie leverde een welbekende vreugdekreet op in een leeg Thialf.

"Ik wist wel dat ik dit kon en dat heb ik nu laten zien. Het langebaanschaatsen is niet iets wat ik even erbij doe", benadrukt Schulting na afloop van haar eerste nationale sprintkampioenschap. "Ik zie dit ook als een mooie voorbereiding op het EK Shorttrack, qua spanningsniveau en wedstrijdritme in één weekend." Of de combinatie de komende jaren ook mogelijk blijft, valt te betwijfelen. "Het zijn twee drukke schema's en je wil met shorttrack niet inleveren."

Olympische ambities
Schulting heeft er echter nooit een geheim van gemaakt olympische ambities te hebben in beide disciplines. Op de langebaan ziet de Friezin niet alleen kansen op de 1000 meter, maar ook op de mass start. Op het afgelopen Nederlands kampioenschap pakte ze brons op dit onderdeel achter Irene Schouten en Marijke Groenewoud. In het seizoen 2016/2017 wist Schulting zich al eens te plaatsen voor het EK Sprint in Heerenveen.

Dat sprinttoernooi liet ze uiteindelijk schieten ten faveure van het NK Shorttrack in hetzelfde weekend. "Het is een verstandige beslissing geweest, want we waren in voorbereiding op het EK en het WK Shorttrack in Rotterdam. Ik was minder ervaren en er waren veel prikkels die ik nog niet goed kon filteren. Maar achteraf gezien vind ik het wel zonde dat ik toen niet heb gereden, omdat het toch heel bijzonder is om als jonkie in een vol Thialf te schaatsen."

Foto : Soenar Chamid

Op het WK Kwalificatietoernooi in december zou de 23-jarige rijdster zich wederom kunnen plaatsen voor het EK Sprint en eventueel de WK Afstanden. "In principe staat de tweede helft van het seizoen in het teken van shorttrack, daar kijk ik heel erg naar uit. Maar als ik het kwalificatietoernooi rijd, doe ik dat voor plaatsing." Al is het de vraag of het EK Sprint in haar schema past. "Die EK's zitten wel dicht op elkaar", vervolgt ze. "Ik ga voor de winst en mijn kansen zijn het grootst op het EK Shorttrack, niet op een EK Sprint."

Voordat het zover is, gaat het vizier voor de komende twee weken op shorttrack. Dit weekend staat de International Invitation Cup op het programma met shorttrackers uit België en Frankrijk. Het is de eerste internationale wedstrijd sinds de wereldbekerfinale in februari. De week daarna worden voor het eerst de NK Afstanden shorttrack verreden. "Ja, eindelijk! Ik heb er zin in", grijnst Schulting.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan