Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2020

De Jong: 'Vandaag was de dag dat het moest gebeuren'

"Ooit", hield Antoinette de Jong zichzelf jarenlang voor, "ooit sta ik op dat bord met baanrecords." Dat ze haar droom zondagmiddag op de 3 kilometer zag uitkomen, betekende dan ook heel veel voor haar. "Dit is echt fantastisch."

Foto : Sander Chamid

Als er voor Antoinette de Jong één kans was om in Thialf ooit eens op dat bord te komen, dan was het zondagmiddag tijdens het WK Kwalificatietoernooi. De luchtdruk was - mede vanwege storm Bella - enorm laag en gaf de schaatsers de mogelijkheid om razendsnelle tijden te realiseren. De Jong richtte haar pijlen dit weekend op de 3 kilometer, aangezien dat baanrecord al zeven jaar op 3.58,68 (gereden door Ireen Wüst) staat. Een tijd die volgens De Jong 'wel verbeterd kon worden'. "En vandaag was de dag dat het moest gebeuren."

Zonder te gehaast van start te gaan, kon ze vanuit de ontspanning rake klappen maken op haar 'nieuwe ijzers' en snelle rondetijden noteren. "Het voelde een beetje alsof ik op een hooglandbaan aan het schaatsen was", vertelt De Jong, die zich naar eigen zeggen al jaren niet zo goed heeft gevoeld als nu. Dat bleek niet alleen op Tweede Kerstdag, toen De Jong de 1500 meter wist te winnen, maar ook uit de tijd die ze zondagmiddag op de 3 kilometer reed. Met 3.57,32 verpulverde ze het oude baanrecord van Ireen Wüst en reed ze een wereldrecord op een laaglandbaan.

"Om eerlijk te zijn voelt dit ook wel als een soort wereldrecord", glundert De Jong na afloop van haar race. "Hier staan alleen de besten op dat bord en nu sta ik er ook op. Jac (Orie, coach, red.) zei weleens tijdens een training tegen mij: 'Kijk eens naar dat bord, sta je er al op?' Nee, zei ik. 'Nou, zorg maar dat je erop komt te staan!', zei hij dan. Ik kan mezelf heel goed motiveren hoor, maar dat er zo'n extra motivatie bij komt, is alleen maar fijn. Ja, ik denk dat 'ie tijdens de eerstvolgende training wel even naar het bord zal kijken, haha."

Irene Schouten en Joy Beune plaatsten zich ook voor de WK Afstanden. Schouten (3.57,87) en Beune (3.59,89) plaatsten zich dankzij hun snelle tijden op de 3 kilometer ook voor het EK Allround. Ireen Wüst eindigde als achtste en miste plaatsing voor het EK Allround. Olympisch kampioen Carlijn Achtereekte kwam niet verder dan de zevende plek. Voor Beune was plaatsing een mooie opsteker na de afgelopen maanden waarin ze regelmatig met zichzelf in de knoei zat.

Ook Irene Schouten kon haar geluk niet op na het binnenhalen van haar WK- én EK-ticket. Waar ze normaal gesproken nerveuzer is voor een marathon, was dat voor deze wedstrijd andersom. "Gister (zaterdag, red.) reed ik best wel goed, dus toen besefte ik dat ik het vandaag ook goed zou kunnen doen." Met een tijd van 3.57,87 bleef ook zij onder het oude baanrecord van Wüst, ware het niet dat De Jong nog net iets sneller was. "Je ziet 3.57, dus denkt 'yes, baanrecord', maar helaas komt mijn naam niet op het bord." Met een WK-ticket op zak is haar doel uiteraard wel bereikt. "Ik kom nu net van het ijs, maar zo meteen op de fiets denk ik wel dat ik weer tot gedachten kom."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan