Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2020

Bart Hoolwerf toont ambitie: 'World Cup mass start zou mooi zijn'

Tussen de schaatsers die afgelopen weekend meededen aan het WK Kwalificatietoernooi stonden bij de mass start ook enkele schaatsers aan de start die het hele weekend naar die ene wedstrijd hadden uitgekeken. Zo kreeg Bart Hoolwerf van bondscoach Jan Coopmans de kans om te laten zien wat hij in huis heeft.

Foto : Glenn Wassenbergh

Dat de mass start afgelopen weekend uiteindelijk zo chaotisch zou verlopen, had Hoolwerf van tevoren ook niet gedacht. "Niemand snapte het meer en er was veel verwarring. Met nog 2,5 ronde te gaan stuurde Royal A-ware van kop af en kwam ik achter Chris Huizinga te zitten. Toen hoorde ik dat we eruit moesten en liet ik een gat." Waar hij vooraf zich wilde richten op het rijden van een goede sprint, kwam daar in extremis nauwelijks iets van terecht. Weg kans om een goede indruk achter te laten.

Voor de 22-jarige Eemdijker was de mass start één van de weinige lichtpunten in een seizoen dat tot nu toe nauwelijks iets om het lijf heeft. Hij hoopt dan ook dat hij dit seizoen bij de World Cups een kans krijgt om zijn snelle eindschot te tonen. "Als ik internationaal wat wil behalen, is de mass start de enige optie", vertelt hij. "Daarom hebben we dit weekend ook een 5 kilometer gereden om de internationale limiet te rijden."

Die ambitie sprak Hoolwerf deze zomer ook uit naar de bondscoach. "Deze zomer hebben we een gesprek gehad over wat mijn ambities zijn en wat zijn visie is op de mass start. Dat was een goed gesprek en hij vond het mooi dat een jong iemand als ik zich op de mass start richt. Hij is bezig met de toekomst en dat is mooi om te zien." Naast Hoolwerf en diens ploeggenoot Gary Hekman wees Coopmans ook Harm Visser aan voor de mass start afgelopen weekend.

Schaakspel
Desgevraagd bevestigt Coopmans dat hij voor de komende jaren op zoek is naar een sterk duo voor de mass start. In september nodigde hij ruim 100 rijders uit voor een videocall om ze mee te nemen in zijn plannen voor de mass start. Toen die wedstrijden in oktober wegvielen, werd het belang van het WK Kwalificatietoernooi steeds groter. "Bij de NK Afstanden durfden we het nog niet aan om met zoveel sporters op het ijs te staan; intussen is iedereen gewend aan de coronaregels. Ik voel me nergens veiliger dan in Thialf."

De verwachtingen waren hooggespannen voor afgelopen weekend. Over het algemeen is Coopmans zeer te spreken over het weekend, maar aan de mass start bij de mannen hield hij gemengde gevoelens over. "Van die wedstrijd werd ik niet veel wijzer. Ik bleef op mijn honger zitten, zoals ze dat in België zeggen. Het was geen wedstrijden op het scherpst van de snede. Van een paar mannen had ik verwacht dat ze zich meer in beeld zouden rijden. Het was een schaakspel."

Foto : Glenn Wassenbergh

Daarmee doelt hij ook op Hoolwerf, die samen met zijn ploeggenoot Gary Hekman de slag miste. "Hij kreeg zelfs nog een herkansing toen Robert Bovenhuis de oversteek maakte. Het is een gemiste kans voor hem. Des te beter je bent, des te harder je moet zorgen dat je mee bent. Op de mass start heb je namelijk geen tijd om iets recht te zetten. In de marathon kun je het enkele ronden aankijken en de ploeg mobiliseren om een scheve situatie recht te zetten. In de mass start moet je op je reflexen werken. Als je afwacht, word je altijd afgestraft."

Kaarten tegen de borst
De keuzeheer heeft gelukkig meer om op af te gaan dan enkel de mass start van afgelopen week. Hoolwerf en Hekman waren voor de lockdown namelijk frequente bezoekers van het vaste trainingsuur voor de mass start in Thialf. Daar zag Coopmans dat er potentie is voor de toekomst. "Er is een zaadje gepland, al moet er wel nog aan geschaafd worden."

Coopmans heeft voor de eerste wedstrijden al een mogelijke selectie in zijn hoofd. Om wereldkampioen Jorrit Bergsma, die afgelopen week ook nog indruk maakte met een tijd onder het oude Nederlands record van Sven Kramer op de tien kilometer, kan hij in ieder geval niet heen. "Hij is de beste en hem ga ik ondersteunen", meldt hij. Voor het WK houdt hij zijn kaarten nog even tegen de borst. "Het wordt een intensief blok van twee à drie weken en er gaan ongetwijfeld sporters zijn die daar last van krijgen. Ik hou mijn recht om te wachten even vast om in te schatten wat het vormpeil tegen die tijd is."

Hoolwerf vindt nog niet dat hij al in een positie zit om een plek op te eisen, al houdt hij wel hoop dat hij zich de komende weken nog eens op een internationale mass start kan tonen. "Ik laat nog niet zien dat ik duidelijk de beste ben, al laat ik in de training wel zien dat ik genoeg snelheid heb. Ik hoop dat ik een kans krijg, en zo niet heb ik dat misschien ook wel voor een deel aan mezelf te danken. Het zou mooi zijn om een World Cup te rijden. Als het niet zo is, is dit seizoen wel een beetje voorbij."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan