Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2020

Balende schaatsers: 'Dit is teleurstelling op teleurstelling'

Opnieuw krijgt het marathonpeloton een klap te verwerken. Het bericht dat de competitie in ieder geval tot 19 januari niet van start kan komt hard aan. "Het is te hopen dat we nog zes of zeven weken seizoen krijgen, maar als er dan geen verbetering is wordt het wel heel moeilijk."

Foto : Sander Chamid

Een van de wedstrijden die in ieder geval sneuvelt is het NK dat op 1 januari in Alkmaar gehouden zou worden. Dat betekent dat Irene Schouten en Gary Hekman nog iets langer van hun Nederlandse titel kunnen genieten, al hadden ze graag opnieuw voor het rood-wit-blauw willen strijden. "Ik denk nu niet: wat mooi dat ik langer Nederlands kampioen ben", vertelt Schouten. "Ik ben nu vijf keer kampioen en had graag voor de zesde willen strijden."

De rijdster van marathonploeg Friesblond / ZiuZ heeft gelukkig nog haar langebaanambities. Volgende week hoopt ze zich te plaatsen voor de World Cups en de WK Afstanden. Veel van haar ploeggenoten richten zich echter volledig op de marathon. "Ze missen echt de competitie. Ze moeten nu scherp blijven in de trainingen. Iemand als Jordy Harink wil toch Jorrit Bergsma bij blijven houden."

Hekman laat zich donderdagavond in eenzelfde bewoordingen uit: "Voor mij is het nog wel te doen omdat ik de mass start heb op het WK Kwalificatietoernooi, maar plaats je je niet voor de World Cups of het WK… Ik wil niet zeggen dat je in een zwart gat valt, maar je krijgt wel dat gevoel van daar gaan we weer: wat nu? Dit is de derde keer en het zou wel lekker zijn als er nu een beetje stabiliteit zou kunnen komen."

"Iedereen zit ermee", vertelt ook Eelco Kooistra, teammanager van damesploegen Palet Vastgoedonderhoud en BTZ.nl. "De schaatsers willen koersen, maar dat kan nu niet, hoe moeilijk het ook is. En voorlopig ligt er ook geen stip op de horizon. Het is teleurstelling op teleurstelling. Aan de andere kant: als het straks wel weer kan, kunnen we het misschien des te meer waarderen."

Natuurijs
Niet alleen het NK op kunstijs is uitgesteld. De wedstrijden op de Weissensee zijn helemaal van de kalender gehaald. Een teleurstelling voor de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht van de afgelopen twee jaar, Frank Vreugdenhil. "Als de regering afkondigt dat het negatief reisadvies is tot half maart, kun je nagaan dat je dit ook niet kunt organiseren. Alles valt of staat met het feit of je topsport bent", verwijst hij naar het besluit om het marathonschaatsen niet aan te wijzen als topsportcompetitie.

De 36-jarige rijder van AB Vakwerk is 'zwaar teleurgesteld' in de KNSB. "Het langebaan en shorttrack is olympisch en heeft prioriteit", stelt hij. "Al jaren zien ze de marathon niet meer als volwaardige sport aan. Daarom kunnen we als sport nu niets meer dit jaar, want ze krijgen het niet voor elkaar bij NOC*NSF. Maar dat marathonschaatsen niet olympisch is, betekent niet dat er niet heel veel marathonrijders zijn met olympische ambities. Er wordt niet gezien dat een heel aantal marathonschaatsers marathons nodig heeft om daar medailles te halen."

Vreugdenhil won in januari voor het tweede jaar op rij de Alternatieve Elfstedentocht | Foto : Vincent Riemersma

Zelf is Vreugdenhil niet één van die schaatsers. De plantenkweker is druk met zijn gezin en bedrijf en zit in het laatste jaar van zijn carrière, wat er ook gebeurt. Het betekent dat hij zijn laatste ronde op zijn geliefde Weissensee al gereden heeft. "Dat is zuur. Ik had er liever verloren dan deze situatie. Maar zolang het seizoen niet is afgeblazen, houden we hoop. Je hebt maar één natuurijswedstrijd nodig om je seizoen goed te maken."

Verdere gevolgen
De hoop van de schaatsers is gevestigd op eind januari. Pas dan kan een groot deel van de marathonschaatsers weer op het ijs staan en trainen, mits de lockdown opgeheven wordt. Veel ijsbanen hebben namelijk de deuren gesloten. "Het seizoen wordt sowieso heel kort met de tijd die overblijft. Het is jammer, maar we kunnen er niets aan doen behalve het virus eronder krijgen", aldus Kooistra.

Waar er berusting is bij Kooistra, is Vreugdenhil fel. "Door deze regels kunnen we nu niet schaatsen. Dat is lastig, maar ook wel krom. Als ik me met een goede 5000 meter had geplaatst voor de NK Afstanden had ik nu nog wel kunnen schaatsen. Dan vind ik het nog meer zonde dat buitenlanders die bij wijze van spreken net pootje over kunnen wel het ijs op mogen en de ploeg met de meeste marathonoverwinningen vorig jaar niet."

Of ze de komende weken kunnen schaatsen of niet, bij de KNSB liggen de alternatieve scenario's voor na de jaarwisseling al klaar. Mogelijk vindt het NK op kunstijs nu in de eerste week van februari plaats. "Dat valt midden in de langebaanbubbel", weet Schouten. "Als ik me plaats voor de WK Afstanden hoop ik op vrijstelling, zodat ik alsnog kan rijden. De dames zien misschien kansen als ik er niet ben, maar aan de andere kant denk ik dat het voor hen veel mooier is als ze mij verslaan. Het zou in ieder geval jammer zijn als goede schaatsers niet kunnen rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan