Tickets
Shop
Nieuws 05 aug 2020

Onderzoek brengt misbruikschandaal in Franse kunstrijdwereld aan het licht

Meer dan twintig kunstrijdcoaches worden verdacht van seksueel misbruik en mishandeling. Dat blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van het Franse ministerie van Sport is uitgevoerd. Het zou gaan om structurele mishandelingen gedurende een periode van meer dan dertig jaar.

Aanleiding was de getuigenis van tienvoudig Frans kampioene paarrijden Sarah Abitbol, die beweert dat ze tussen 1990 en 1992 meermaals is verkracht door haar toenmalige trainer Gilles Beyer. Abitbol, die nog een tiener was toen het misbruik begon, doet haar onthutsende verhaal in haar boek Un si long silence (vertaald: Zo'n lange stilte). 

De onthullingen hebben de Franse justitie ertoe geleid een onderzoek te starten, dat nu ruim twintig coaches als verdachte heeft geïdentificeerd. Het ministerie spreekt van een ongeëvenaard schandaal. "Het hoge aantal gevallen is het resultaat van de praktijken die door generaties aan coaches telkens zijn herhaald", aldus het rapport. 

In februari trad voorzitter Didier Gailhaguet van de Franse kunstschaatsbond al af. In eerste instantie wilde de 66-jarige oud-kunstrijder, die al meer dan twintig jaar voorzitter was, niet vertrekken, maar door de aanhoudende kritiek liep de druk te hoog op. De positie van Gailhaguet als lid van het Franse olympisch comité staat nu ook onder druk. 

Volgens het nu gepubliceerde onderzoek zou de bondsstructuur deels oorzaak van het probleem zijn. Er was een sterke machtsconcentratie bij slechts een handjevol managers, die een omerta in stand hielden als het om verdachte handelingen van coaches ging. Van de coaches zijn er drie die al eerder veroordeeld zijn, twee verdachten zijn intussen overleden. Aangezien het om strafbare feiten gaat, is het rapport ook naar de Parijse openbaar aanklager gestuurd.

 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan