Tickets
Shop
Nieuws 22 aug 2020

Na drie keer zilver is het nu wel raak voor Kay Schipper

Hij verzamelde dit weekend al drie zilveren medailles, maar nu heeft Kay Schipper ook de gouden medaille binnen. De Noord-Hollander greep in de afvalkoers zijn eerste nationale titel van het weekend door in de eindsprint Ronald en Jurrian Haasjes van zich af te houden.

Foto : Glenn Wassenbergh

Schipper had de afgelopen dagen al tweede plaatsen veroverd op de 500 meter, de puntenafvalkoers en de 1000 meter, maar kon op de afvalkoers van zaterdag eindelijk met de armen in de lucht over de streep komen. Achteraf betuigde hij zijn dank aan zijn broer Rick, die de wedstrijd in zijn dienst reed. Rondenlang voerde Team Konvi met zijn vieren het peloton aan, met Kay en Rick Schipper in hun kielzog. Uit tactisch oogpunt had de tweeling zelfs nog dezelfde pakken aangetrokken. "We wisten wel dat ik ook wel een trui wil en dan is de afvalkoers voor mij. Prachtig teamwerk hebben we laten zien", vertelt Kay Schipper na afloop. 

Achter dat treintje van zes rijders was het vechten voor de plekken, zeker naar mate er steeds meer rijders afvielen. Onder anderen Ruurd Dijkstra en Casper de Gier werden door de jury uit koers genomen na een overtreding. Voor Dijkstra was het al de tweede keer dit weekend dat hij de finale misliep. Vrijdag moest hij al vroeg de koers verlaten na een afvalling. Hoewel Schipper hard moest vechten voor zijn plek, zat hij wel op een ideale positie. 

Toen Christian Haasjes, de Nederlands kampioen op de puntenafvalkoers, zijn werk had volbracht, was het aan zijn oudere broers Jurrian en Ronald om het werk af te maken. Schipper wist de twee echter nog te passeren en hield de snelheid erin richting de finish. Ronald finishte als tweede, Jurrian als derde. "Ik ben supertrots dat ik na al die jaren de afvalkoers heb gewonnen", aldus Schipper. 

Derde titel voor Kamminga
Bij de vrouwen voltooide Manon Kamminga haar hattrick. De 28-jarige Friezin, die vrijdag al de nationale titel op de puntenkoers en de 1000 meter pakte, bleek zaterdag de snelste op de afvalkoers. In de laatste ronde van deze snelle koers versloeg Kamminga Berber Vonk, die als enige nog weerstand kon bieden in de eindsprint. Fleur Veen pakte het brons.

Met de titels van Kamminga en Schipper hebben de twee coaches van de KNSB Talenten Teams dit NK al vier kampioenstruien in de wacht gesleept. "De rijders hebben wel geluk dat ze coaches hebben die niet te beroerd zijn om te laten zien hoe je moet presteren op topniveau", grapt Schipper. "Het is een mooie combinatie. Mooi dat Manon toch weer de skeelers aantrekt en dat ik ook mee kan doen." 

Kamminga geniet met volle teugen dat ze op dit NK tussen haar pupillen kan rijden, al vroeg ze daar vooraf wel toestemming voor. "Het was voor mij de afgelopen jaren moeilijk om te starten op het NK, omdat er WK-tickets te verdienen waren. Dan is het heel dubbel om als coach daar te gaan rijden. Dit jaar is het natuurlijk anders. Ik heb heel wat wedstrijden gezien en het is een mooi vrouwenpeloton. Ik had echt weer zin om te koersen. En mijn rijders vonden het ook leuk, dus toen heb ik me aangemeld." 

De titels bij de jeugd werden gepakt door Patricia Koot en Stijn van de Bunt. Van de Bunt kon uitgebreid de tijd nemen om te juichen, aangezien hij met bijna een halve baan voorsprong de finale in ging. Achter hem eindigde zijn ploeggenoot Bret Groot en Ramon Pronk eindigde op de derde plaats. Bij de kadetten veroverden Angel Daleman en Chris Berkhout de Nederlandse titels. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan