Tickets
Shop
Nieuws 29 aug 2020

Masters zwoegen door buien en wind op NK in Zandvoort

Op een natte baan en met een stevig briesje zijn vanochtend de eerste wedstrijden van het Daikin NK Inlineskaten Marathon verreden. Bij de masters vrouwen was Karen Teuling de beste, bij de masters 40+ Michiel Frankema. Bij de masters 50+ ging de titel naar Hans van Apeldoorn. Henk Lankhof was de beste bij de masters 60+.

Foto : Neeke Smit

Bij de vrouwen wist Teuling na 2015 en 2017 haar derde titel te veroveren. Zij versloeg de kampioen van 2018 Hellen Dekker en Clarine Bronkhorst. Vanaf de start gingen Teuling en Dekker samen op pad, maar na een ronde reed Teuling weg bij Dekker en reed ze de rest van de koers alleen. "Ik mocht niet aansluiten bij de mannen", vertelt ze. "Het was heel pittig, omdat het nat was en ik had niet verwacht dat het parcours zo omhoog en naar beneden zou gaan. Met die regen erbij ga je dan al gauw in de verzuring en kramp. Maar het was heel mooi om dit een keer gedaan te hebben."

"Ik heb twee jaar lang niet geskeelerd vanwege een versleten knie, maar dit wilde ik toch graag meemaken", zegt Teuling terwijl ze over het circuit uitkijkt. "Bij mij in de buurt heb ik een mooi stukje glad asfalt gevonden om op te trainen en dat ging aardig. Daarom durfde ik dit kampioenschap wel aan", glimlacht de winnares. "Ik moet hier wel een weekje van bijkomen. Maar solo over de finish komen, voelt heel lekker en zo doe ik het liefste."

In de categorie 40+ pakte Frankema zijn eerste NK-titel door in de sprint nipt Hans van de Wetering te kloppen. Van de Wetering ging de sprint aan, maar Frankema kon er in extremis nog voorbij. Derde werd Wouter Jan Kleinlugtenbelt op meer dan een minuut achterstand. De regen en wind en het uitdagende parcours zorgden voor een zware koers. "De bochten zijn oplopend en ruim en dat voelt wat tegennatuurlijk om doorheen te gaan", schetst Frankema. "Maar het is wel prachtig om op zo'n circuit een keer een wedstrijd te kunnen rijden."

Halverwege de koers zette Frankema een versnelling in op een van de klimmetjes en kon hij een ontsnapping forceren samen met Van de Wetering. "Ik weet dat Hans goed kan doorrijden en we hadden een gat dus hebben we afgesproken om ervoor te gaan. Achter ons viel het stil en zo lukte het om samen vooruit te blijven. Het was een mooie samenwerking, we zijn niet stilgevallen." Frankema wist dat hij in ieder geval zeker was van het zilver ('een medaille was vooraf het doel'), voor de titel kwam het aan op de sprint. "Op het laatste stuk kon ik Hans nog net voorbij, ik ben erg blij."

Hans van Apeldoorn was de snelste uit een kopgroep van vijf in de categorie masters 50+. Hij versloeg Wim Kwakkel en Henri van Ramshorst op de meet. Na drie jaar op rij de titel bij de masters 60+ te hebben veroverd moest Albert Bakker op het circuit van Zandvoort genoegen nemen met zilver. De overwinning ging naar Henk Lankhof. Jan Heuver werd derde. 

De volledige uitslagen zijn hier terug te vinden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan