Tickets
Shop
Historie & statistiek 03 apr 2020

Wie boekten dit jaar de meeste progressie op de Adelskalender?

Op 10 maart 2019 stootte een 23-jarige Patrick Roest na meer dan tien jaar Shani Davis van de koppositie van de Adelskalender. Bij de World Cup-finale in Salt Lake City had hij zijn persoonlijk record op de 1500 meter verbroken en daarmee sloot hij zijn opmars vanaf de 35e positie op de ranglijst af. Ook dit seizoen werd er weer op hoogte gereden. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de wereldranglijst?

Foto : Sander Chamid

Bij de mannen zijn er in de top weinig veranderingen. De top-10 is na vorig jaar ongewijzigd, met Patrick Roest die nog altijd aan de leiding gaat. Wel breidt hij zijn voorsprong ten opzichte van de gestopte Shani Davis en zijn ploeggenoot Sven Kramer iets uit. Met 12.42,97 scherpte hij bij het World Cup kwalificatietoernooi in november namelijk zijn persoonlijk record op de 10.000 meter aan. Na Roest en Kramer zijn Koen Verweij (negende) en Jan Blokhuijsen (elfde) de hoogst genoteerde Nederlanders. 

Het is pas buiten de top van het klassement dat de eerste verschuivingen zich voordoen. Douwe de Vries steeg dankzij persoonlijke records op de 1500 en 5000 meter van de 17e naar de 12e plaats. Dat is zijn hoogste notering en ook de plek waarop hij zijn carrière zal afsluiten. De Vries kondigde begin maart aan er een punt achter te zetten. Ook Marcel Bosker steeg een paar plekken naar de 19e plaats. Vorig jaar sloot hij het seizoen af als 21e op de eeuwige ranglijst. 

Een grote opmars is weggelegd voor de 24-jarige Seitaro Ichinohe. De Japanner verbeterde zich dit seizoen met meer dan 20 seconden op de 10.000 meter en ook op de 1500 meter wist hij een nieuw persoonlijk record te noteren. Hij passeerde onder meer Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen en Eskil Ervik en staat nu 18e op de ranglijst. Ter vergelijking: aan het begin van het seizoen stond Ichinohe nog op de 35e stek. Ook Antoinne Gelinas-Beaulieu stijgt met stip, naar de 25e plek. Ten opzichte van vorig jaar verliezen Simen Spieler Nilsen en Carl Verheijen hun plek in de top-25.

Klassen nog altijd superieur
In de wereldranglijst aller tijden bij de vrouwen staat Cindy Klassen al sinds 2001 bovenaan. De Canadese alleskunner heerste in het begin van de jaren '00 en scherpte haar tijden nog diverse keren aan. Na haar korte pauze in 2008 en 2009 haalde ze niet meer het niveau dat ze in het begin van haar carrière haalde. Toch staan haar tijden nog altijd fier overeind. Tot vorig jaar had ze zelfs nog het wereldrecord op de 3000 meter in handen. Haar wereldrecords is ze inmiddels kwijt, de Adelskalender voert ze nog altijd aan. 

Vorig jaar verkleinde Miho Takagi het gat naar Klassen tot iets meer dan een punt. Er is dus nog steeds een behoorlijk verschil te overbruggen voordat we bij de vrouwen een nieuwe lijstaanvoerder kunnen verwelkomen. Toch staan de ontwikkelingen bij de vrouwen zeker niet stil. Van de vrouwen in de top-10 wisten maar liefst vijf zich dit seizoen te verbeteren. Ivanie Blondin boekte van hen de meeste progressie en steeg van plek 11 naar plek 5. Ook Natalia Voronina zette flinke stappen (van 12 naar 7) dankzij haar wereldrecord op de 5000 meter. 

De opmars van Voronina en Blondin gaat ten koste van de Nederlandse vrouwen. Antoinette de Jong verbeterde zich weliswaar iets, maar leverde toch twee plekken in. De Friezin zakte van de 8e naar de 10e plaats. Joy Beune steeg vorig jaar nog van de 73e naar de 10e plaats, maar gaf dit seizoen ook twee plekken toe. Carlijn Achtereekte daarentegen won juist een plekje. Dankzij haar persoonlijke record op de 3000 meter bij de WK Afstanden bezet ze nu de 9e plaats. Melissa Wijfje steeg van plek 22 naar plek 12, terwijl Jorien ter Mors net als vorig jaar de nodige plekken inleverde (van 13 naar 16). 

Wat is de Adelskalender?
De Adelskalender kan ook wel beschouwd worden als de wereldranglijst aller tijden in het allroundschaatsen. De lijst wordt samengesteld aan de hand van het puntentotaal van de persoonlijke records op de klassieke afstanden. Voor de mannen zijn dit de 500, 1500, 5000 en 10.000 meter. Voor de vrouwen tellen de 500, 1500, 3000 en 5000 meter mee. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan