Tickets
Shop
Nieuws 06 apr 2020

Thialf verder in de problemen nu tekort oploopt tot 1 miljoen euro

Foto : Remy de Klein

IJsstadion Thialf zal dit voorjaar drastisch gaan snijden in de personele bezetting. In december werd al een tekort van 700.000 euro gemeld, door nieuwe tegenvallers is dat inmiddels opgelopen tot boven de miljoen. Naast die tegenvallers is de energierekening de belangrijkste kostenpost, ondanks de 5000 zonnepanelen op het dak. Naar verwachting is in juli de bodem van de kas bereikt en kan niet meer aan de betalingsverplichtingen worden voldaan. 

De directie van Thialf had sinds de bekendmaking van de rode cijfers in december tot april de tijd gekregen om met een herstelplan te komen. In dat plan moet het tekort met de helft worden teruggedrongen. De aandeelhouders, waaronder de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen, wordt gevraagd op te draaien voor de overige 500.000 euro. Sinds de oplevering van het vernieuwde Thialf in 2016 behoren de provincie en de gemeente Heerenveen tot de aandeelhouders.

In een brief van de directie aan het personeel, die in handen is van de Leeuwarder Courant, wordt het herstelplan nader toegelicht. Er zijn drie scenario's doorberekend, waarbij uiteindelijk gekozen is voor 'slank en slim, een combinatie van activiteiten die de kans op gouden medailles en zwarte cijfers het dichtst benadert'. De andere twee scenario's, waarbij enkel de organisatie van grote toernooien (al dan niet in combinatie met topsporttrainingen) in ogenschouw werd genomen, bleken de tekorten enkel te doen toenemen. 

In het scenario 'slank en slim' worden enkele activiteiten afgestoten, terwijl organisatorische processen efficiënter worden ingericht. De kern van de activiteiten rond topsport en andere ijsgerelateerde activiteiten zal worden behouden. Het personeel van Thialf heeft vier dagen gekregen om per mail op het plan te reageren, al is juridische hulp ingeschakeld om meer tijd te verkrijgen. 

Ondanks de financiële problemen van Thialf verwacht de KNSB niet dat er gevolgen zullen zijn voor de grote langebaanwedstrijden de komende twee jaar. Remy de Wit, technisch directeur: "Dit nieuws komt niet geheel als een verrassing, maar is wel erg vervelend. Wij leven mee met de medewerkers van Thialf voor wie ontslag dreigt. Ondertussen zijn wij volop met hen in overleg over de trainingsfaciliteiten, waaronder het zomerijs, voor onze topsporters. Wij rekenen erop dat de afspraken die eind 2017 met Thialf zijn gemaakt, voor trainingen en topwedstrijden, overeind blijven."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan