Bijna een jaar geleden kwalificeerde Anne Tauber zich voor de Olympische Spelen van 2020. De zomereditie dus, in het Japanse Tokio. De 24-jarige Tauber combineert mountainbiken en schaatsen al enkele jaren, en met succes. Ze won twee jaar terug de Alternatieve Elfstedentocht en de olympische droom zou deze zomer uitkomen. Maar vanwege het coronavirus zijn de Spelen met een jaar uitgesteld.

Hoewel de Olympische Spelen voor vrijwel elke atleet het hoogst haalbare is, en het uitstel daarvan een zure appel is waar ze nu doorheen moet bijten, weet Tauber ook dat een afgelast toernooi in het niet valt bij de impact die deze pandemie heeft op het 'gewone' leven. "Op dit moment is alles ontwricht en ziet de wereld er ineens heel anders uit. Dat is ontzettend erg. Sport geeft mensen echter vaak houvast en motivatie om door te gaan. Daar hoop ik snel mijn steentje weer aan bij te kunnen dragen", vertelt ze aan de telefoon.

De beslissing om de Olympische Zomerspelen te verplaatsen naar juli 2021 werd pas vorige week genomen. Nadat verschillende grote sportevenementen al waren afgelast, kon dit besluit niet langer uitblijven. Een olympisch dorp waarin mensen van over de hele wereld bij elkaar komen, is een plek waar het virus zich makkelijk kan verspreiden. Tauber hield er al snel rekening mee dat de Spelen niet door zouden gaan of veel later zouden plaatsvinden. "Het is wel jammer, want ik keek er uiteraard erg naar uit. Dit grote doel had ik al een paar jaar in gedachten en dat valt ineens weg."

Dat Tauber het uitstel ook meteen relativeerde, bleek uit een Instagrampost die zij plaatste op de dag dat het bekend werd. Bij twee foto’s van zichzelf op de mountainbike en op schaatsen luidt het onderschrift: 'Laten we het in dit perspectief plaatsen: we wachten nu 23 jaar op de echte Elfstedentocht. Voor de Olympische Spelen moeten we nog een jaar wachten. (…) Blijf gezond en fit om daar te komen.' "In het begin was het natuurlijk even slikken, want je bereidt je zo voor en dan moet je wachten. Maar die knop moest ook worden omgezet, je kunt niet blijven balen."

"Er zijn ook atleten die de Olympische Spelen missen door een blessure", vervolgt ze. "Ik dacht toen ineens: op de Elfstedentocht wachten wij al zo lang, en dan komt 'ie weer niet! Dan valt dit nog mee, haha. Wij weten in ieder geval op welke datum het toernooi uiteindelijk zal beginnen. Het is een moeilijke tijd, maar ik blijf gewoon lekker trainen." Het internationaal olympisch comité (IOC) liet weten dat de kwalificaties blijven staan. Ook NOC*NSF zal de reeds geplaatste sporters opnieuw uitzenden namens Nederland. "Ik ga er wel vanuit dat ik vormbehoud moet gaan tonen, maar het is nog niet bekend hoe dat zal gaan."

Niet hutje mutje
Vorm behouden, daar is Tauber – net als iedere sporter – sowieso mee bezig. Het mountainbikeseizoen was net begonnen, maar er waren nog geen World Cups gereden. Tot vorige week stond het WK in juni op het programma, maar ook dat is inmiddels uitgesteld. "Daar had ik ook mijn zinnen op gezet, omdat het een parcours is dat mij ligt." Na de natuurijswedstrijden op de Weissensee, waar ze tweede werd op het KPN ONK, vertrok Tauber naar Zuid-Afrika voor een trainingskamp met haar fietsteam. In de hitte bereidde ze zich vier weken voor. "Die training is nooit voor niks geweest, want het is altijd een goede ervaring."

"Ik bekijk mijn planning nu van dag tot dag", vertelt ze. "Mijn lichaam kan best veel trainingsarbeid aan, maar ik heb vooral mentaal mezelf iets minder druk opgelegd. Ik doe wat op dit moment goed voelt en wat ik leuk vind. Ik ben vaak bij mijn ouders in Drenthe, daar is veel ruimte dus heb je niet het gevoel dat je hutje mutje bij elkaar fietst. Op toeristische plekken lijkt het nog wel drukker op de fietspaden, maar ik zoek de plekjes op waarvan ik zeker weet dat het rustig is."

Naast duurwerk of intervals op de fiets en thuis oefeningen doen voor core-stability heeft Tauber een andere trainingsvorm (her)ontdekt. "Ik heb vorige week mijn skeelers weer uit de kast gehaald! Het was vijf jaar geleden dat ik voor laatst had geskeelerd en ik kon het niet meer zo goed", lacht ze. "Je raakt wel snel weer gewend, maar ik heb geen skeelerslag of iets dergelijks. Het schaatsen ligt mij beter, maar inlineskaten is wel leuk om te doen."

Tauber weet nog niet of deze situatie gevolgen gaat hebben voor de winter. Mogelijk wordt een hervat mountainbikeseizoen wel doorgetrokken tot in de herfst. "Of ik afgelopen winter anders heb aangepakt met het oog op de Spelen? Nee, eigenlijk niet. Het schaatsen heb ik juist geprobeerd om hetzelfde te houden, omdat dat mij hielp in de zomer. Ik probeer elke winter bij te leren, van krachttraining en voeding tot de fietstrainingen die ik nog doe. Voor iedere atleet is het een zoektocht hoe je omgaat met de winter en elk jaar word je weer wat wijzer."

Klik
Komend schaatsseizoen maakt Tauber de overstap van Team iM FARMING naar BlueDune. In januari werd bekendgemaakt dat de sponsor van de marathonploeg zou stoppen. "Wij wisten dat al anderhalf jaar dus we waren voorbereid. Er is nog gedacht aan een doorstart om iedereen bij elkaar te houden. Maar we hebben een mooie tijd gehad, veel van elkaar geleerd en uiteindelijk allemaal onze eigen weg gekozen. Iedereen wilde ook net iets anders dus het was goed zo. Maar ik ga ze wel missen, want het was een heel leuke ploeg."

De winnares van de Alternatieve Elfstedentocht van 2018 werd door ploegleider Martin van de Pol benaderd of zij interesse had om voor BlueDune te rijden. Binnen korte tijd was de overstap beklonken. "Het gevoel moet goed zijn en met Martin had ik al snel een leuke klik, omdat wij allebei fietsers zijn." Oud-marathonschaatser Van de Pol beleeft zijn tweede sportcarrière als para-wielrenner en gaat ook naar de Spelen in Tokio. Sinds twee jaar geeft hij, samen met Johan Berga, leiding aan BlueDune.

Eind januari werden Tauber en Laura van Ramshorst als nieuwe aanwinsten gepresteerd en een dag later won Van Ramshorst de Alternatieve op de Weissensee. "Ik heb al eerder bij Laura in het team gezeten, mijn eerste ploeg was samen met haar. Dat is wel heel leuk", vertelt Tauber. "Het is een mooie ploeg, en grappig om nu twee winnaressen van de 200 kilometer in een ploeg te hebben. Ik heb wel mijn doelen in het schaatsen en het moet goed gaan anders is het niet leuk, maar ik wil ook vooral plezier hebben."

Al sinds het begin van haar schaatscarrière kiest de aanvalslustige Tauber voor de wat kleinere ploegen in het marathonpeloton. Een bewuste keuze zodat ze de vrijheid kan behouden om 's zomers vol voor het mountainbiken te gaan. "Ik kan niet alle wedstrijden schaatsen en wil mij niet schuldig voelen als ik er niet ben. Net als bij iM FARMING zal bij BlueDune dan een belofterijdster doorschuiven naar het A-peloton. Zij kan zich op die manier ook verder ontwikkelen."

Vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus kan Tauber voorlopig nog niet met haar nieuwe ploeggenoten optrekken. Het onderlinge contact verloopt via WhatsApp en los van elkaar is iedereen inmiddels rustig begonnen met trainen. De gezamenlijke trainingen zullen pas plaatsvinden als dat weer is toegestaan. "Niemand weet waar hij aan toe is, maar het is voor iedereen beter om geen risico's te nemen. Het is wel apart om elkaar niet te zien, al gold dat voor mij vaak in deze periode." In de zomer zit de Nijmeegse voornamelijk in het buitenland vanwege het mountainbiken. "En 's winters liet ik mijn gezicht zien", besluit ze lachend.

Door Anjuli Veltman