De sectie inlineskaten van de KNSB gaat er, vanwege de nieuwste coronamaatregelen, vanuit dat het wedstrijdcircuit nog tot 1 september geheel stilligt. NK’s zullen voor die datum zeker niet worden verreden. De kans dat andere wedstrijden voor 1 september wel doorgaan, is zeer klein.

"We volgen de richtlijnen van het kabinet en het RIVM: alle evenementen liggen er tot 1 september uit", zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB. "We blijven intussen wel zoeken naar mogelijke alternatieven, want misschien wordt na 20 mei wel iets meer mogelijk. Maar voorlopig hebben we door alle inlineskatewedstrijden tot september een streep gehaald."

Dinsdag maakte het kabinet bekend dat jeugd tot en met 18 jaar wel weer in groepsverband mag sporten, met de beperking voor 13- tot en met 18-jarigen dat ze 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Sportkoepel NOC*NSF heeft hiervoor, in samenspraak met diverse sportbonden waaronder de KNSB, een protocol opgesteld om dit coronaveilig en verantwoord te laten verlopen. Wedstrijden zijn echter nog altijd verboden, in elk geval tot en met 20 mei.

Hoelang de gedwongen stop ook gaat duren, de sectie inlineskaten werkt nog altijd naarstig aan een alternatief wedstrijdprogramma. Zij doet er alles aan om in elk geval de NK's baan, weg, marathon en 100 meter allemaal nog dit jaar te laten verrijden. De organisatie van het Open NK in Hallum (de Bartlehiem Skeelertocht) heeft vandaag echter besloten dat de editie van 2020, die gepland stond voor 22 augustus, definitief niet doorgaat.

Internationale wedstrijden
Intussen heeft de KNSB wel zijn selectieregels voor de EK en WK Inlineskaten aangepast, aangezien selectiemomenten zoals de KPN NK Baan/Weg zijn uitgesteld. De selectiecommissie inlineskaten (SCIS), bestaande uit disciplinemanager Scheperkamp en technisch directeur Remy de Wit, zal daarom op voordracht van de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni de selecties voor de EK en/of WK vaststellen. De bondscoaches bepalen die voordracht aan de hand van resultaten in wedstrijden en gezamenlijke trainingen die wel doorgaan.

Overigens is vanwege de coronacrisis allerminst zeker of de EK en WK dit jaar überhaupt nog plaatsvinden. De laatste stand van zaken: World Skate heeft de WK Inlineskaten in het Colombiaanse Cartagena, die gepland stonden voor eind juli, verplaatst naar 12 tot en met 19 september. World Skate Europe, dat de EK Inlineskaten gepland heeft staan voor 23 tot en met 30 augustus in het Portugese Canelas, heeft dat toernooi uitgesteld tot een 'nader te bepalen tijdstip'.