De 'Tocht der Tochten' wordt vereeuwigd in een musical. De voorstelling De Tocht, over de Elfstedentocht, moet in oktober 2021 in première gaan in een nieuw te bouwen theater in Leeuwarden. De zaal moet plek bieden aan 1500 bezoekers.

Producent Madelène van Beuzekom wil met de voorstelling de Elfstedentocht voort laten leven voor het nageslacht. De musical, geschreven door Allard Blom, vertelt over vijf schaatsvrienden die elkaar beloofd hebben de tocht te gaan rijden als die kans zich ooit nog voor zal doen. Een deel van de voorstelling zal zich letterlijk op het ijs afspelen.

Audities

In maart hadden de eerste audities plaats moeten vinden voor spektakelmusical, maar in verband met de situatie rondom het coronavirus konden deze niet doorgaan. Daarom vinden er in april nu de eerste online audities plaats. "Het is een geweldig idee om de eerste rondes van de audities op deze manier plaats te laten vinden. Het inspirerende aan het team van De Tocht is dat ze alleen maar denken in mogelijkheden en oplossingen. Ze zijn nieuw in het veld en dat is heel verfrissend", aldus Eddy Habbema, regisseur van De Tocht. 

Habbema zal de audities samen met onder anderen Tjerk Kooistra (assistent-regisseur) en Allard Blom (script) beoordelen. Er wordt gezocht naar acteurs voor de vijf hoofdrollen die in de voorstelling een vriendengroep spelen in de leeftijdscategorie 30-40 jaar. Daarnaast is er een grote rol weggelegd voor een vrouw van ongeveer 50 jaar. 

"Middels het online auditeren willen we kennis maken met de auditanten en onder andere hun zangkwaliteit beoordelen", licht Kooistra toe. "In de volgende auditieronde, in mei, wordt ingezoomd op de specifieke hoofdrollen. In juni, afhankelijk van de ontwikkelingen omtrent COVID-19, volgt dan een derde auditie ronde welke hopelijk fysiek op locatie is, zodat we ook kunnen zien hoe de acteurs in samenspel uit de verf komen."

Doe jij mee?
Naast de auditierondes voor de hoofdrollen voor professionele acteurs, is er een open call voor het ensemble, figuranten en andere rollen waar iedereen die interesse en ambitie heeft om in een musical te spelen, zich voor aan kan melden. "We maken De Tocht met heel Nederland, en we willen juist ook nieuw talent een kans geven. Nu de drempel om te auditeren via deze digitale manier lager ligt doen we daarom ook een oproep aan alle verborgen parels in Nederland om zich aan te melden om auditie te doen voor de Tocht", aldus Van Beuzekom.

Je kunt je inschrijven via www.musicaldetocht.frl/auditie.