Zaterdag 4 april zou normaal gesproken de dag zijn dat de KNSB Baancompetitie in het inlineskaten van start zou gaan. Toch is het vandaag rustig op de inlinepiste in Heerenveen. Vanwege het coronavirus zijn alle wedstrijden tot en met 1 juni afgelast. Een bittere pil voor Rémon Kwant, die als een van de weinige sporters het skeeleren niet combineert met het schaatsen. "Eind augustus reed ik mijn laatste wedstrijd."

"Mijn vriendin en ik hadden het er gisteren nog over", vertelt Kwant aan de telefoon. "Dat het wel mooi zou zijn als de wedstrijden door zouden gaan." De 25-jarige sprinter stond namelijk te popelen om aan het seizoen te beginnen. "Maar het is nu vooral heel jammer. Sport is in dit soort situaties ook maar relatief. Eind januari was er tijdens mijn trainingskamp in Lagos al de angst dat het virus naar Nederland zou komen. Toen het ook hier kwam en in China nog steeds bezig was, wist ik wel dat het een poosje zou gaan duren."

Hoewel hij de eerste afspraak van het seizoen nog niet meteen definitief had doorgestreept, hield Kwant er wel al ernstig rekening mee dat de wedstrijdkalender zomaar eens overhoop gehaald zou kunnen worden. Voor een inlineskater als Kwant een zware domper. Hij koos er twee jaar terug in aanloop naar het WK in Heerde voor om het schaatsen op een (veel) lager pitje te zetten. Die aanpak heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Ondanks dat hij door het afronden van zijn studie minder trainingsuren maakte, reed hij een uitstekend seizoen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Mooi weekje Lagos☀️

Een bericht gedeeld door Rémon Kwant (@remonkwant) op

Kwant is nog steeds blij met de keuzes die hij heeft gemaakt. "Ik heb het lang gecombineerd, maar dat vreet gewoon energie. Nu had ik gewoon zoveel minder stress, dat heeft toch voordelig uitgepakt." In wat hij zijn 'beste seizoen tot nu toe' noemt, werd Kwant onder meer Nederlands kampioen op de 500 meter en greep hij op het Europees kampioenschap in Pamplona maar net naast zijn eerste individuele medaille. "Daar baal ik nog steeds van", vertelt hij. "Ik denk er best wel vaak aan terug. Het motiveert me ook. Je weet dat je dichtbij was en dat het beter kan. Ik had er zin in om dit jaar die stap te zetten, maar ik ben bang dat ik nog een jaar moet wachten."

Nieuw schema
Hoewel het EK en het WK vooralsnog hun plekje hebben op de internationale wedstrijdkalender denkt Kwant niet dat er dit seizoen nog op internationaal niveau gereden zal worden. "Mijn hoop en verwachting liggen wel een beetje uit elkaar. Natuurlijk hoop ik dat het zo snel mogelijk weer normaal is, maar ik verwacht niet dat het gaat gebeuren. In Zuid-Amerika (waar het WK is, red.) beginnen ze er pas net aan en in China zijn ze al bang voor een tweede golf. Misschien als het halverwege de zomer weer wat ruimer wordt qua vrijheid dat we landelijk nog wat wedstrijden kunnen rijden, maar een echt seizoen wordt het dan natuurlijk niet."

Hoewel de onzekerheid in deze crisis groot is, zitten Kwant en zijn teamgenoten van het RTC Noord van trainster Valentina Berga-Belloni niet helemaal stil. Waar eerst het trainingsprogramma werd afgewerkt alsof het NK eind mei zou plaatsvinden, is het sinds de aankondiging van de verscherpte maatregelen onzeker wanneer de eerste wedstrijden weer gereden kunnen worden. "Wat gaan we precies doen qua trainingen?", vraagt hij zichzelf af. "Als alle wedstrijden uitgesteld worden en het piekmoment wordt later gelegd, dan moet je ineens gaan schakelen. Gelukkig denk ik dat Valentina er intussen wel achter is, het schema voor volgende week ligt al klaar."

Daarmee kan er met enig voorbehoud toch gewerkt worden naar de benodigde vorm om revanche te nemen op het EK van vorig jaar. Kwant is erop gebrand om zich opnieuw te tonen en dit keer wel een individuele medaille te pakken. "Al is het natuurlijk niet zo dat ik nu een-twee-drie die medaille pak", geeft hij aan. "Ik hoop ook mijn master nog af te ronden voor de zomer, dus ik schrijf mijn scriptie, leer voor de tentamens en train natuurlijk ook gewoon. Voor het geval alles doorgaat en anders voor volgend seizoen. Eerst maar eens zorgen dat het virus de wereld uitgaat, dat is het belangrijkste op dit moment."

Door Sjors Leek - Laatste update op 04 apr om 19:27